07.01
2016

Jedzenie, które leczy cz. 7 Granat


Specjaliści od żywienia nazywają granat superowocem lub owocem życia. Wspomina o nim już Pięcioksiąg Mojżesza – tradycja żydowska mówi, że granat ma tyle samo pestek (613), ile przykazań zawiera Tora. Niektórzy badacze Biblii twierdzą nawet, że w raju to nie jabłko, a właśnie granat (jako symbol kobiety) był zakazanym owocem. W starożytności owoc granatu uważany był za symbol płodności, a kwiat – miłości. Od jego nazwy wzięła się też nazwa pięknego miasta – Granady. Jego wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić.

Skąd pochodzi?

Pierwsze wzmianki o granatach wyryto na glinianych sumeryjskich tabliczkach ponad 3 tys. lat p.n.e. Do Grecji i Hiszpanii granaty przypłynęły wraz z fenickimi kupcami. Granatowce rosną w klimacie suchym i gorącym: na Bliskim Wchodzie, na wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Indiach i na Kaukazie. Z punktu widzenia morfologii, owoce granatowca to jagody. Różne części granatowca mają szerokie zastosowanie, poza sztuką kulinarną i medycyną stosowane są także m.in. we włókiennictwie (z kwiatów uzyskuje się barwnik wykorzystywany do farbowania jedwabiu).

Co w sobie kryje?

Granaty są bogatym źródłem witaminy C, a także A, E i B, polifenoli, organicznych związków chemicznych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Te ostatnie zapobiegają nowotworom i chorobom serca. Sok z granatów ma ich trzy razy więcej niż zielona herbata i czerwone wino! Owoce granatu zawierają też minerały: wapń, krzem, żelazo, potas i jod oraz błonnik, kwasy organiczne i białko.

Jaki ma wpływ na organizm?

Sok z granatów działa korzystnie na serce i układ krążenia: likwiduje złogi cholesterolu zgromadzone w naczyniach krwionośnych i zapobiega chorobie niedokrwiennej serca. Obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko udaru.

Może zastąpić terapię hormonalną, gdyż zawiera fitoestrogen (folikulinę) niwelujący przykre dolegliwości związane z przekwitaniem i zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Choć pić powinni go także panowie – badania dowodzą, że zapobiega impotencji i rakowi prostaty (ale też płuc, jelit, piersi i wątroby, a to dzięki zawartości naturalnego przeciwutleniacza: kwasu ellagowego), wspomaga też leczenie nowotworów.

Granaty pomagają w odchudzaniu: wyciąg z granatu prawdopodobnie tłumi apetyt i redukuje wchłanianie tłuszczu wewnątrz jelit.

Zawarte w granacie polifenole chronią mózg przed chorobą Alzheimera, zapobiegając spadkowi zdolności intelektualnych. Sok z granatów ma działanie przeciwbakteryjne, nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych.

Poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych, powinni sięgać po niego pracoholicy i osoby zestresowane. Granat działa też pozytywnie na skórę (nawilża, zwiększa jej elastyczność, delikatnie ściąga i zwęża pory, wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych, poprawia koloryt i ukrwienie skóry, wygładza zmarszczki, opóźnia procesy starzenia, odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną).

Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy przeziębieniu i gorączce, stosowany regularnie i przez dłuższy czas przeciwdziała astmie. Oczyszcza organizm z toksyn.

Mimo że sok z granatów ma bardzo korzystne działanie na organizm, należy przestrzegać dziennej dawki spożycia (maksymalnie 220 ml), ponieważ zawiera on dużo cukru (co ciekawe, spożywany z umiarem nie podnosi poziomu cukru we krwi, a wręcz przeciwnie), może też wpływać na działanie niektórych leków.

Jakie wybierać?

Granaty zrywa się, zanim w pełni dojrzeją. Należy wybierać wyraźnie ciężkie owoce – im cięższe, tym owoc świeższy, lekkie zwykle w środku są wyschnięte. Granaty muszą być twarde, zwarte, z cienką, gładką, lśniącą i naprężoną skórką w odcieniach różu i czerwieni.

W lodówce można je przechowywać przez dwa miesiące, w temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez miesiąc. Sok z granatów i nasiona można zamrozić (maksymalnie na 6 miesięcy).

Jak jeść?

Kulinarne zastosowanie mają dość trudne do wyjęcia z owocu pestki granatu. Aby się do nich dobrać, można zastosować kilka trików. W każdym przypadku granat należy przekroić na pół lub na ćwiartki (jeśli jest duży). Pierwszy sposób: trzymaj granat nad miską pestkami do dołu i energicznie uderzaj w niego łyżką, pestki wypadną do miski. Drugi sposób: ćwiartki granatu wywijaj na zewnątrz nad miską, pestki wypadną w większości same, resztę „wyskrob” delikatnie palcami lub łyżką.

Sok z granatu, czerwonofioletowy, zarazem słodki i cierpki, doskonale gasi pragnienie (uwaga na bardzo trudne do usunięcia plamy). By go przygotować, wrzuć pestki do blendera i otrzymany płyn przefiltruj przez gęste sitko.

Pestkami granatu można posypywać sałatki, wyglądają wtedy bardzo efektownie (np. z cykorii, kuskusu, kalafiora, awokado, rukoli, gruszki, ricotty). Pasuje do koziego sera, sera halloumi, łososia, halibuta i białego mięsa. Świetnie współgra z płatkami migdałów, orzechami włoskimi, figami, balsamico. Z owoców granatu można robić ciepłe i zimne sosy do mięsa, sera i deserów, a także galaretki i syropy.

Z osnówek (galaretowatych osłonek otaczających nasiona) granatów wytwarza się syrop zwany grenadyną, dodawany do napojów i drinków.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *