25.05
2016

„Cały ten cukier” – nie tylko batony!


By napisać książkę „Cały ten cukier”, Damon Gameau zdecydował się na eksperyment przeprowadzany na sobie samym. Przez 60 dni spożywał 40 łyżeczek cukru dziennie – tyle ile zjada przeciętny Australijczyk. Przed podjęciem wyzwania odżywiał się zdrowo, miał prawidłową wagę i dobre wyniki badań. Co z tego wynikło?

 

Cukier_front_finalPrzez 60 dni trwania eksperymentu, Gameau nie zajadał się bynajmniej batonami. Wybierał produkty postrzegane jako zdrowe. Z każdym dniem obserwował u siebie gorsze samopoczucie, wyglądał coraz gorzej, nie wysypiał się, a w końcu pojawiał mu się brzuszek. Mimo tego kontynuował eksperyment. Z zapisywał obserwacje i wnioski.

Co mogę stwierdzić? Podzielam je. Zgadzam się z np. spostrzeżeniami autora: pierwszy tydzień odstawienia cukru jest najgorszy. Potem z dnia na dzień jest coraz lepiej, a w końcu brak cukru nie jest już tak bolesny. Zaczynamy odczuwać prawdziwe smaki, zaczyna nam wystarczać słodycz owoców czy gorzkiej czekolady.

Ale książka nie jest oparta jedynie na obserwacjach autora. Jego eksperyment poparty jest wypowiedziami licznych ekspertów. Jak działa na nas cukier? Liczne w książce ilustracje, ułatwiają zrozumienie trudnych procesów zachodzących w organizmie.

Śmiało uznałabym „Cały ten cukier” za lekturę obowiązkową dla każdego, komu zależy na własnym zdrowiu. Dla wielu z nas może być szokiem odkrycie, jak wiele cukru kryje się w produktach, po które bez tego świadomości sięgamy każdego dnia. Bo cukier to nie tylko główny składnik słodyczy, ale i wielu produktów powszechnie uznanych za zdrowe. Pełnoziarniste płatki zbożowe, ketchup, musztarda, przyprawy… Tak, tu się cukrowej bomby nie spodziewamy! To wyrazista informacja dla tych, którzy nie wiedzą, jak ważne jest świadome wybieranie produktów i czytanie etykiet. Wyzwanie? Z czasem coraz łatwiejsze.

Książka kończy się czymś konstruktywnym: autor pokazuje, jak można cukru pozbyć się z diety skutecznie. Relacjonuje, jak sam tego dokonał. I co bardzo inspirujące, w ostatniej części książki podaje sporo bezcukrowych, zdrowych przepisów, na każdą porę dnia. I co najważniejsze, przepisy zachęcają do wypróbowania. Efekty zapowiadają się pysznie!

Czy „Cały ten cukier” może być skutecznym impulsem do zmian? Jak najbardziej – cóż tak przekonuje, jak wyrazisty przykład!

00052UGNB2EU3TVX-C122Autor książki i bohater filmu „Cały ten cukier” Damon Gameau (mat.prasowe)


Fizjoterapeutka, masażystka i instruktorka fitness, ciągle się szkoli i poszerza swoją wiedzę. Zachęca do aktywnego spędzania wolnego czasu i zdrowego odżywiania. W wolnych chwilach tworzy swoje kosmetyki, biega, czyta i przygotowuje wegańskie posiłki. Wszystko opisuje na blogu http://ekocentryczka.blogspot.com