24.02
2016

Chcesz mieć syrop klonowy? Ruszaj na zbiory!


To najwłaściwszy czas – sok klonowy już się zaczął lać, sok brzozowy poleje się za moment (a w cieplejszych regionach kraju może nawet już?). Oczywiście nie oczekujcie, że po nacięciu drzewa zyskacie natychmiast gęsty smakołyk, jaki kupujecie w sklepach. By doczekać się własnego syropu, trzeba wcześniej odparować wodę.

leaves-141603_640Wiesz, gdzie rośnie klon pospolity? To z niego właśnie uzyskasz najsłodszy sok

Co trzeba wiedzieć o soku klonowym, nim zabierzemy się za jego zbiory?

  • Najlepiej jeżeli wybierzecie się na zbiory około południa – wtedy sok tryska najmocniej. Warto wybierać też nagrzany pień drzewa, miejsce, w którym jest on nasłoneczniony. Jeżeli planowalibyście zbiory o porze wcześniejszej lub późniejszej, trzeba uwzględnić, że przy spadku temperatury, sok będzie płynął mniej intensywnie.
  • Sok najsłodszy? By nacieszyć się smakiem równym kultowemu syropowi z Kanady, szukaj klona pospolitego, w następnej kolejności jawora albo klonu polnego.
  • Najlepsze zbiory soków zyskujemy, gdy wiosna nadchodzi nagle – i wtedy naprawdę warto spieszyć się ze zbiorami, będą najobfitsze. Gdy pękają pąki i zaczynają otwierać się liście, nadchodzi kres soków.
  • Do zbierania soku najlepiej wybrać średniej grubości drzewo – to starsze będzie miało grubą korę, ciężką do nacinania, młodsze możemy zbyt osłabić.
  • Nie należy się przerażać tym, że nacięte drzewo będzie się kilka dni puszczać sok. Brzoza zabliźnia się szybciej niż klon, w przypadku tego drugiego drzewa musi to chwilę potrwać. Jednak bez obaw – zagoi się, jeżeli we właściwy sposób je skaleczymy.
  • Jak dobrać się do klonowego soku? Metody bezpiecznego pozyskiwania nie różnią się od tych, którymi posługujemy się w przypadku brzozy. O tych zaś była mowa tutaj: KLIK!
  • By uzyskać z zebranego soku słodki syrop do naleśników i innych pyszności, najlepiej wylać pozyskany sok na brytfankę – stamtąd najszybciej odparuje nam spora ilość wody, która pierwotnie w takim soku się znajduje.
  • Co zyskujemy spożywając sok, a następnie syrop klonowy? Moc składników mineralnych i witamin: witaminę B1, wit. B2, wit. B3, kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, wit. B6, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas oraz cynk. Dodajmy, że syrop klonowy ma 15 razy więcej wapnia i 10 razy mniej sodu niż miód pszczeli, dużo potasu i znaczące dla zdrowia człowieka ilości cynku i manganu.

Jak zbierają syrop specjaliści? Spójrzcie, jak to robi Łukasz Łuczaj, z którego wiedzy m.in. skorzystałam pisząc ten post:


Ekoprowincjuszka, która ciągle uczy się czegoś nowego. Gdy się zmęczy, ucieka na rower albo do lasu.