29.05
2016

Leśny dżem z niedzielnego spaceru


Właśnie tak było: poszłam na weekendowy spacer do lasu i zebrałam leśne dary. Szyszki i pędy zabrałam głównie sośnie. A świerkowi nieco tylko pędów – starczyło. Starczyło na pyszny dżem o zapachu lasu. Dziś zdradzę Wam, jak taki zrobić.

Dlaczego warto się pokusić o stworzenie leśnego dżemu? Oczywiście w grę wchodzi jego niesamowity smak. Ale nie tylko w nim rzecz!

Leśny dżem ma działanie dobroczynne:

  • witaminizuje (dostarcza witaminy C),
  • odkaża,
  • łagodnie działa moczopędnie.

 

świerk-sosnona-dzem

 

Składniki na leśny dżem:

  • garść szyszek sosnowych,
  • kilka pędów sosnowych,
  • kilka pędów świerkowych,
  • cukier do przesypania warstw.

 

dżem-sosnowo-swierkowe

 

Sposób przygotowania dżemu z lasu:

  1. Umyte składniki miksujemy blenderem w lekki mus.
  2. Następnie przekładamy je warstwami do  wyparzonego słoika, każdą warstwę oddzielając warstwą cukru.
  3. Słoik odstawiamy na kilkanaście godzin w ciemne i ciepłe miejsce.
  4.  Po upływie wyznaczonego czasu mus wrzucamy do garnuszka i gotujemy, miksując całą zawartość na gładką masę.
  5. Po zagotowaniu wkładamy dżem do słoiczka, słoik ustawiamy do góry nogami.

I tak zafundowalam sobie w niedzielne popołudnie składniki na sosnowy smak z lekko żywiczną, goryczkową nutką. Miałam na taki chętkę, odkąd rok temu zrobiłam syrop i wódkę na bazię pędów sosnowych. Przepis na ten syrop sosnowy znajdziecie na moim blogu: KLIK! – zaglądajcie tam, jeżeli lubicie poznawać moce rosnących wokół nas roślin.


Z wykształcenia chemiczka, a z zamiłowania początkująca zielarka. Uwielbia odkrywać moc substancji aktywnych zawartą w kwiatach i ziołach. Potem stosuje je w domowej terapii jako kosmetyki, napary, syropy. Lubię wiedzieć, czytać i i przekazywać swoją wiedzę i pasję innym. Jej drugim hobby jest fotografia, przede wszystkim przyrodnicza. W wolnym chwilach jeździ na rowerze.