24.03
2016

Mistrzynie wegańskiej kuchni i ich Wielkanoc


Wielkanoc bez produktów odzwierzęcych może wielu osobom wydać się sprzeczna z ideą tradycyjnego święta. Na pewno zakrawa ona na pewne wyzwanie – chociażby w udowodnieniu, że można. Czy zdecydujecie się na sprostanie mu w tym roku? By Wam i sobie to ułatwić, poprosiliśmy o pomoc współpracujące z nami blogerki. Jak zwykle się nie zawiedliśmy. Dorota, Iga i Kaja zapraszają na Wielkanoc zupełnie wolną od produktów odzwierzęcych! A co z tradycją? Pełne poszanowanie dla niej!

Co to za Wielkanoc bez jaj, świątecznej szynki i białej kiełbasy? Jak sprostać babce drożdżowej bez jaj, a mazurkowi bez masła? Czy to w ogóle możliwe? Dla naszych miłośniczek i praktyczek kuchni roślinnej nie ma rzeczy niemożliwych. Dziś tylko niektóre z proponowanych przez nie potraw wielkanocnych, po resztę inspiracji musicie udać się na blogi. Uwaga! Grozi to zakopaniem się w kuchni aż do niedzielnego poranka. Dlatego sięgnęliśmy tylko po niektóre z zaproponowanych przez dziewczyny przepisów.

DSC_7764

 

Iga z bloga Taste me – tradycja to rzecz święta!

Wielkanoc bez jaj i białej kiełbasy? A czemu by ich sobie odmawiać, jeżeli miałoby się bardzo tęsknić? W dużej mierze je się oczami, a sedno smaku tkwi często w odpowiednich przyprawach. Dlatego wegańskie jaja oraz kiełbasa są mniejszym wyzwaniem niż mogłoby się to wydawać.

WEGAŃSKIE JAJA

Do ich wykonania będziecie potrzebowali silikonowej foremki na jajka lub… talerzyka, jakich bez liku znajdziecie w przedświątecznej ofercie każdego marketu – to stanowczo tańsza opcja.

Składniki:
Żółtka:
  • mały ziemniak,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta soli (można użyć kala namak, będzie jeszcze bardziej jajecznie),
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej.
Białka:
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1/2 łyżki agaru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta soli (i tu polecam kala namak).

Sposób wykonania

  1. Zaczynamy od żółtek. Ziemniaka obieramy, gotujemy (najlepiej na parze), następnie przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem (nie blendujemy, ziemniak zmieni wtedy konsystencję)
  2. Dodajemy kurkumę, sól, wyrabiamy ręką do uzyskania miękkiej, ale zwartej konsystencji, podsypując mąką kukurydzianą. Z ciasta formujemy małe kuleczki, które przecinamy na pół.
  3. Mleko sojowe zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, ściągamy z palnika, wsypujemy agar, mieszamy i ponownie stawiamy na płytce. Ciągle mieszając, gotujemy przez ok. minutę.
  4. Masę wlewamy do foremki lub talerzyka na jajka, zanim zastygnie do każdej połówki wkładamy żółtko. Musimy robić to szybko, agar szybko tężeje. Odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Smacznego!

Uwaga, nie przesadzajcie z kurkumą, dodajemy ją tylko dla żółtego koloru. Jeśli sypniecie jej za dużo, zdominuje swoją goryczą smak „żółtka”.

 DSC_6710
WEGAŃSKA BIAŁA KIEŁBASA
Idealna do smażenia, na kanapkę lub do Wielkanocnego żurku – po prostu biała, bez której tak wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ugotowanej w 1 i 1/2 szklanki osolonej wody,
  • 3,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (ilość PO ugotowaniu),
  • 3/4 szklanki kaszy manny + kilka łyżek,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 liście laurowe + 5 kuleczek ziela angielskiego zmielone na pył z łyżeczką soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania

  1. Fasolę blendujemy.
  2. Dodajemy do niej ugotowaną jaglankę, sos sojowy i czosnek i blendujemy do uzyskania jak najgładszej masy.
  3. Przyprawiamy, dodajemy 3/4 szklanki kaszy manny, wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  4. Z masy formujemy kiełbaski, obtaczamy je w pozostałych kilku łyżkach kaszy manny.
  5. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (lub wegebulionu) i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.
  6. DELIKATNIE wyciągamy z wody, studzimy. Smacznego!

 17.03.2016 006
Dorota z bloga EkoEksperymenty – a może nie tylko wegańsko, ale i bezglutenowo?
Bo kto powiedział, że żurek zawsze musi opierać się na żytnim zakwasie? I że mazurek musi być oparty na mące? Przecież można inaczej. A żurek i mazurek po prostu trzeba mieć.
BEZGLUTENOWY ŻUREK WIELKANOCNY
Co sądzicie o pomyśle na zakwas z mąki gryczanej? Ja podchodziłam do sprawy ze sporymi obawami, ale wystarczyło pięć zupełnie niegorących dni, by zakwas pachniał jak należy, a zupa wyszła delikatna i aromatyczna.
Składniki zakwasu:
  • 5 łyżek mąki gryczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 owoce jałowca,
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżka wody spod kiszonych ogórków lub kapusty,
  • 600 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
Sposób wykonania zakwasu
  1. Do litrowego słoika wsypujemy mąkę, pokrojony czosnek, przyprawy, sól oraz dodajemy odrobinę kiszonej wody (spod kapusty lub ogórków).
  2. Zalewamy wodą i zakręcamy.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-7 dni. 
19.03.2016 019

Składniki całego żurku:

  • olej,
  • 2 duże cebule,
  • 1¾ litra bulionu warzywnego,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • zakwas żurkowy,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • pieprz i sól.

Sposób wykonania żurku

  1. W garnku rozgrzewamy olej.
  2. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz ziele, jałowiec i liść laurowy wyłowione z zakwasu. Przykrywamy i dusimy około 2 minut.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Razem z lubczykiem dodajemy do cebuli. 
  4. Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
  5. Zakwas żurkowy dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się zupy. Znów doprowadzamy do wrzenia, a potem trzymamy całość na małym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by mąka nie przywarła do dna.
  6. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.

19.03.2016 012

 

BEZGLUTENOWY MAZUREK KOKOSOWY

Kruszy się nie bardziej niż niejeden upieczony na mące pszennej. A jak smakuje!

 

Składniki kruchego ciasta:

  • 100g nasion słonecznika,
  • 55g mąki ziemniaczanej,
  • 55g mąki kukurydzianej,
  • 55g mąki ryżowej,
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 125g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki puree z dyni.

Sposób wykonania ciasta

  1. Słonecznik mielimy w młynku do kawy. Przesypujemy do dużej miski.
  2. Dodajemy mąki, cukier, sól i sodę. Dokładnie mieszamy, żeby były równomiernie rozłożone.
  3. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu i wraz z dyniowym puree dodajemy do suchych składników.
  4. Wyrabiamy ciasto.
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy na niej ciasto.
  6. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż ciasto stwardnieje i zarumieni się.

 

Składniki słodko-kwaśnej warstwy dżemu:

  • 2 kopiaste łyżki kwaśnych powideł,
  • 2 kopiaste łyżeczki płatków róży utartych z cukrem.

Sposób wykonania słodko-kwaśnej warstwy dżemu

  1. W garnuszku mieszamy dżemy, aż smaki się połączą, a całość uzyska pół-płynną konsystencję.
  2. Ciepłe ciasto smarujemy równomiernie słodko-kwaśną miksturą. Jeśli coś nam zostanie, możemy tego użyć do dekoracji.

 

19.03.2016 008

 

Składniki masy kokosowej:

  • 400ml mleka roślinnego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki agaru,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego.

Sposób wykonania masy kokosowej

  1. Do małego garnka wlewamy mleko roślinne. Dodajemy olej kokosowy i cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do minimum.
  2. Dwie szklanki wiórków mielimy w młynku do kawy, a jedną zostawiamy w całości.
  3. W małej misce mieszamy 3 łyżki zmielonych wiórków i 2 łyżeczki agaru. Taką mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy przez 5 minut.
  4. Dodajemy resztę wiórków (zmielonych i nie) oraz ekstrakt waniliowy i cały czas mieszając gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Zdejmujemy z gazu, odstawiamy do ostygnięcia na 10-15 minut i dopiero po tym czasie nakładamy na warstwę dżemu.
  6. Dekorujemy według uznania.

stambuł mahlep bread2

 

Kaja z bloga Zielony Stolik – odrobina orientu na Wielkanoc? Odświeżające!

Tak, oczywiście tradycja jest ważna. Dlatego wielkanocny chlebek i babka to oczywiste składniki wielkanocnego śniadania. Ale może tak wnieść nieco egzotyki i wymknąć się banałowi?

ŚWIĄTECZNY CHLEBEK Z KARDAMONEM I MAHLEP

MAHLEP (mahalep) to przyprawa bardzo charakterystyczna dla kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Są to zmielone nasiona wiśni wonnej. Używa się ich głównie do wypieków. W aromacie przyprawa ta przypomina wiśnie i migdały.  Podobna, ale inna. Ja ją uwielbiam. Jeżeli jej nie macie, możecie  dodać kropelkę aromatu migdałowego (ale nie więcej!) albo ją pominąć. Chlebek nadal będzie smaczny.

Składniki:

  • 3 kubki przesianej mąki,
  • pół kubka cukru (może być brązowy),
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy mahlep,
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (najlepiej świeżo utartego w moździerzu),
  • szczypta szafranu,
  • 125 g masła roślinnego,
  • 2/3 kubka mleka migdałowego (plus kilka łyżek do posmarowania),
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  1. Mąkę, przyprawy (oprócz szafranu), cukier, sól i drożdże mieszamy w dużej misce.
  2. Mleko z masłem i szafranem podgrzewamy aż rozpuścimy masło. Odstawiamy do przestygnięcia. Ma być letnie, ale nie parzyć, żeby nam nie zabiło drożdży.
  3. Mieszamy suche i mokre składniki i wyrabiamy lśniące i elastyczne ciasto ( w razie czego podsypujemy mąką lub dolewamy trochę mleka). Ciasto powinno być na tyle miękkie żeby dało się z niego formować wałki ale nie przyklejało się do rak i stolnicy.
  4. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części.
  5. Każdą część dzielimy następnie na trzy części z których toczymy dość grube wałki i zaplatamy krótki warkocz. Mamy teraz dwa chlebki.
  6. Układamy je na wyłożonej papierem blasze zachowując odstęp i zostawiamy na 15 minut.
    Smarujemy resztą migdałowego mleka.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż wierzch ładnie się zrumieni (w moim piekarniku zajmuje to ok. 30-40 minut, ale warto zaglądać w trakcie pieczenia, bo każdy jest trochę inny. U mojej mamy piecze się znacznie szybciej)
  8. Gotowy chlebek możemy posypać złotym jadalnym barwnikiem spożywczym dla nadania mu bardziej odświętnego charakteru.

 

szafranowo-cytrynowa babka drożdżowa3

 

SZAFRANOWO -CYTRYNOWA BABKA DROŻDŻOWA

Ta babka tak bardzo przypadła mi do gustu, że mam zamiar piec ją częściej, poza czasem świąt, w postaci placka drożdżowego.
Połączenie cytryny i szafranu, do tego jeszcze cytrynowy lukier z nutką alkoholu… ideał!

Składniki ciasta:

  • 400g mąki pszennej,
  • 300 ml letniego mleka roślinnego,
  • 30-40g świeżych drożdży,
  • 150g cukru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • kandyzowana skórka cytrynowa,
  • 100g roztopionego masła roślinnego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta szafranu

Składniki lukru: 

  • sok z cytryny,
  • łyżeczka wódki,
  • cukier puder.

Sposób wykonania

  1. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy aż zaczną się „burzyć” (ok. 20 minut). Można też użyć jednego opakowania suchych drożdży – wtedy wsypujemy je razem z innymi składnikami bezpośrednio do mąki.
  2. W reszcie mleka rozpuszczony szafran.
  3. Masło roślinne roztapiamy i przestudzamy.
  4. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, skórkę z cytryny, cytrynę kandyzowaną i dodajemy zaczyn, mleko  szafranem, sól i masło.
  5. Dokładnie wyrabiamy (minimum 15 minut) – aż ciasto stanie się elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka albo mąki.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przekładamy do natłuszczonej formy i znowu zostawiamy na około 40-60 minut, by ciasto wyrosło.
  7. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdyby wierzch babki zbyt się rumienił, możemy pod koniec pieczenia przykryć ją folią aluminiową.
  8. Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy i oblewamy  lukrem.

Każda wolna od produktów odzwierzęcych, czasem też od glutenu, a zawsze od banału – takie są kulinarne Wielkanoce u naszych blogerek.

Zainspirowała Was przewrotna w zabawach z tradycją Iga? Uwalniająca od glutenu Dorota? A może egzotyczna w spojrzeniu na tradycyjne potrawy Kaja? U każdej znajdziecie więcej świątecznych inspiracji. Zaglądajcie na Taste Me (KLIK!), EkoEksperymenty (KLIK!) i Zielony Stolik (KLIK!).