22.04
2016

Pokrzywowe love dla mało zaawansowanych


Może wiosenna przygoda z pokrzywą to Twój wielki debiut? Masz lekką tremę i brak pewności, że to się uda? To tekst z pomysłami na pokrzywę specjalnie dla Ciebie – są nietrudne, nie trzeba do nich głębokiego stopnia wtajemniczenia i możesz śmiało zdobyć się na wyczyn uraczenia siebie bliskich pokrzywowymi specjałami.

Tak, naprawdę warto! Pokrzywa wzmacnia krew, przeciwdziała artretyzmowi i anemii, a samodzielnie przyrządzone pokrzywowe smakołyki, to dużo zdrowsza opcja niż jedzenie wczesną wiosną bardziej konwencjonalnych warzyw sałatkowo-kanapkowych dostępnych w sklepach. Pamiętajcie, że o tej porze są one silnie nawożone i sztucznie naświetlane.

A pokrzywa? Pełna dobroczynnych składników – przypomnijmy: KLIK! Nic tylko ruszać i zdobywać. Ale co z niej robić, gdy już jest narwana? Oto kilka moich propozycji – na cały pokrzywowy obiad.

Oczywiście zaczynamy od zupy, dalej drugie danie, no i jakaś przystawka. Do rzeczy!

 

12.04.2016 001

Zupa z pokrzyw

Przyznam szczerze – ja też byłam debiutantką i wymyślenie przepisu na zupę było dla mnie wyzwaniem. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, słyszałam tylko, że się je robi. Dlatego pełna obaw podchodziłam do nowego eksperymentu. Okazało się, że warto postawić na jak najprostsze składniki – pokrzywa najlepiej komponuje się z ziemniakami i czosnkiem.

Składniki:
  • 100 g listków młodej pokrzywy,
  • 5 ziemniaków,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2-4 łyżki dobrej jakości oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • ew. sól.

Sposób wykonania:

  1. Liście pokrzywy umyć, sparzyć i odcedzić na sitku.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Gotować w bulionie z liśćmi laurowymi aż zmiękną.
  3. Dodać olej, umyte liście pokrzywy oraz drobno pokrojony czosnek. Gotować jeszcze 2 minuty.
  4. Wyjąć liście laurowe.
  5. Zblendować zupę na krem.
  6. Doprawić pieprzem, gałką i solą.
  7. Podawać z grzankami ze starego chleba.

Prawda, że prosta?

Czas na drugie danie. Mam dwie propozycje.

…..

7.04.2016 012

 

Pokrzywowe pesto

Ten przepis był częściowo inspirowany – zachwycił mnie dodatkiem czarnuszki do serwowania z makaronem. Ponieważ przepadam za tą przyprawą, postanowiłam zaryzykować i dodać ją od razu do pesto – wyszło pysznie!

Składniki:

  • 115 g młodych pokrzyw,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • ¼ szklanki orzechów włoskich,
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki octu jabłkowego, zalewy octowej lub soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Sposób wykonania:

  1. Pokrzywy umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odcedzić.
  2. W młynku zmielić czarnuszkę z orzechami włoskimi.
  3. W naczyniu blendera umieścić olej, ocet, płatki drożdżowe, posiekany czosnek, zmielone orzechy z czarnuszką oraz pokrzywy – wszystko zblendować na gładką masę.
  4. Posolić do smaku.
  5. Podawać z makaronem albo na kromce świeżego pieczywa. Doskonale smakuje też z kaszą i ryżem.

…..

nn

 

Pokrzywa z czosnkiem a’la szpinak

Tym razem propozycja z pokrzywą na ciepło z czosnkiem, przyrządzoną trochę jak szpinak. Prawdę powiedziawszy w takiej formie kolorem, zapachem i smakiem bardzo go przypomina.

Składniki:

  • 350 g młodych pokrzyw,
  • 5 łyżek oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób wykonania:

  1. Pokrzywy dokładnie umyć, potem przelać wrzątkiem, a na koniec pokroić (tak, jak nam się podoba).
  2. W garnku rozgrzać olej i wsypać na niego drobniutko posiekany czosnek.
  3. Po minucie dodać pokrojone pokrzywy, posolić i przykryć.
  4. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
  5. Podawać na ciepło do obiadu.

Propozycję mojego zestawu widzicie na zdjęciu.

…..

6.04.2016 008

Sałatka z pokrzyw

To zdecydowanie najprostszy przepis, niewymagający żadnych skomplikowanych składników. Sałatka w takim wydaniu przypomina blanszowane i leciutko posolone liście szpinaku. Można ją zjeść samodzielnie, jako dodatek do obiadu lub dodać do kanapki albo makaronu.

Składniki:

  • miska młodych pokrzyw,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub zalewy octowej (np. z konserwowych ogórków),
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron.

Sposób wykonania:

  1. Młode pokrzywy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem.
  2. Wsypać do miski.
  3. Posolić, zalać octem i olejem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  4. Gotowe!

 

Co Wy na to? Jestem pewna, że sprostacie takim pokrzywowym wyzwaniom. Kto wie, może zdobędziecie się i na pokrzywowe ciasto? Tak, jest i takie – ale i ono jeszcze przede mną. A ponieważ pokrzywy nigdy dość, po wypróbowaniu tych specjałów, warto ziele to rwać dalej, nawet gdy już straci pierwszą świeżość. Jej górne listki, nim ziele wyda nasiona, są rewelacyjne jako herbatka. Bardzo zdrowa herbatka! Ale to już przecież wiecie.

 

Jesteście spragnieni większej ilości zdrowych przepisów i inspiracji, jak zielono i dobrze żyć? Zapraszam na mój blog: KLIK!


Filolog orientalny i lektorka języka polskiego dla obcokrajowców. Zapalona rowerzystka i miłośniczka ruchu na świeżym powietrzu, od niedawna mieszkanka Beskidu Niskiego. Autorka bloga EkoEksperymenty, na którym opisuje między innymi proces dziczenia na wsi, prezentuje proste przepisy na sycące wegańskie pyszności i próby życia w jak największej harmonii z przyrodą.