Ulica Ekologiczna

Cukier biały kontra brązowy

Cukier brązowy traktowany jest jako produkt ekskluzywny, „zdrowszy” i lepszy od białego. Jednak czy słusznie?

Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza, której zawierają ponad 99%. Zanim przejdę do dalszego porównywania to najpierw kilka słów o cukrze białym i brązowym.
Cukier biały wytwarzany jest z buraków cukrowych i zawiera powyżej 99,8% sacharozy. Cukier ten jest rafinowany, czyli przemysłowo oczyszczany. W trakcie jego produkcji oddzielona zostaje melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Melasa buraczana jest zwykle wykorzystywana do produkcji paszy dla bydła i w gorzelniach do produkcji alkoholu.
Cukier brązowy (nierafinowany) produkowany jest głównie z trzciny cukrowej (znaleźć można także buraczany). Nie jest on poddawany oczyszczaniu, dlatego zawiera nieco więcej składników odżywczych niż biały – w trakcie jego produkcji nie zostaje usunięta melasa. Poprzez pominięcie procesu oczyszczenia cukier nierafinowany zawiera między innymi żelazo, magnez, potas, wapń. To właśnie melasa nadaje barwę brązową. Należy jednak pamiętać, że cukier ten w dalszym ciągu jest sacharozą, prawie w czystej postaci.
Trzcinowy brązowy cukier występuje w wersji jasnej i ciemnej. Im więcej melasy tym cukier jest ciemniejszy. W sprzedaży występuje kilka rodzajów cukru trzcinowego, m. in. Demerara, czy Muscovado. Cukier Demerara charakteryzuje się dość dużymi złocistymi kryształkami i delikatnym smakiem, dlatego najczęściej stosowany jest do słodzenia kawy i herbaty. Natomiast Muscovado odznacza się silnym posmakiem melasy. Może również występować pod nazwą cukier Barbados. Jest grubszy i bardziej lepki niż inne brązowe cukry. Może być spokojnie używany w przepisach, gdzie występuje brązowy cukier, należy jednak wtedy minimalnie zmniejszyć ilość płynów.
Warto także porównać wartość energetyczną obu rodzajów cukru. W 100 g cukru białego jest około 406 kcal, natomiast w przypadku brązowego trzcinowego od 380 do 396 kcal. Różnica jest niewielka, zatem dla osób dbających o linię nie ma znaczenia, jakiego cukru użyją. Najlepszym wyjściem jest ograniczenie ilości cukru w diecie. Co jeszcze różni oba cukry? Cena – brązowy jest zdecydowanie droższy. Nie potrafię zrozumieć wygórowanej ceny cukru nierafinowanego.

Uwaga na podróbki!

Jeśli decydujemy się na zakup brązowego cukru to musimy być czujni! Jak to zwykle bywa, producenci chcą sprzedać swój produkt za jak najwyższą cenę, żeby zarobić jak najwięcej. Jako, że cukier brązowy jest droższy i uważany za „zdrowszy” i ekskluzywny produkt, dlatego niektórzy z nich chcą sprzedać za wyższą cenę cukier rafinowany pod nazwą „cukier brązowy”. Jak to robią? Aby zabarwić cukier biały na brązowo dodają do niego wcześniej usuniętą melasę lub karmel. Dlatego nie kupuj kota w worku i czytaj etykiety.

Lepiej ograniczyć

Podsumowując, cukier brązowy trzcinowy nie zawsze jest cukrem nierafinowanym, natomiast cukier buraczany nie zawsze musi oznaczać cukier biały rafinowany. Najważniejsze, aby sprawdzić czy brązowy cukier był rafinowany czy nie.
I choć brązowy cukier nierafinowany wydaje się być zdrowszy, to nie powinniśmy go traktować jako zdrowy zamiennik cukru białego. Najlepszym wyjściem jest ograniczenie spożycia cukru.

foto: Wikipedia. Od góry po lewej: cukier biały, cukier buraczany nierafinowany, cukier brązowy jasny, cukier brązowy ciemny

Cukier biały kontra brązowy, 4.8 out of 5 based on 6 ratings
REKLAMAZielona firma
VN:F [1.9.6_1107]
Rating: 4.8/5 (6 votes cast)

Zobacz także:

Odpowiedz

Connect with Facebook