Ulica Ekologiczna

Domowa piekarnia, czyli jak samemu zrobić chleb

Niektórzy szczęśliwcy pamiętają rumiane bochny wypiekane w babcinym piecu. Większość zna chleb kupowany w piekarni. Można przywołać wspomnienia we własnym domu, a przy okazji zjeść zdrowy, domowy chleb. I posiedzieć w aurze niezapomnianego zapachu…

Grono osób, które pieką w domu chleb, jest coraz szersze. I nic w tym dziwnego, bo kto raz popróbuje prawdziwego pieczywa, temu trudno będzie powrócić do sztucznego smaku i zapachu, który serwują nam piekarnie w postaci wyrobu chlebopodobnego.
chlebWydawałoby się, że pieczenie chleba to zajęcie trudne, pracochłonne. Nic podobnego. Są oczywiście chleby, które wymagają długiego wyrastania. Jednakże samo wyrobienie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu. Tak jak w przypadku każdego innego zajęcia i tu potrzeba wprawy. Ja ciągle jej nabieram. Z każdym kolejnym bochenkiem coraz więcej.
Chleby można piec na zakwasie lub na drożdżach (niektóre piecze się i na drożdżach, i na zakwasie jednocześnie). Przygodę z własnym chlebem warto zacząć od prostego bochenka na drożdżach. I powtarzać, aż zdąży dojść nasz domowy zakwas. Wystarczy wsypać do wysokiej szklanki, słoika bądź innego naczynia trochę mąki (np. żytniej razowej – wówczas otrzymamy zakwas żytni) i dolać wody. Należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany czy gęstego ciasta naleśnikowego. Następnego dnia znowu dosypujemy trochę mąki i dolewamy wody. Mieszamy. Około drugiego, trzeciego dnia zakwas bardzo ruszy w górę, potem opadnie. Dosypywanie mąki i dolewanie wody powtarzamy każdego dnia. Po około 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.

Chleb sezamowo-orkiszowy

To bardzo prosty w przygotowaniu chleb, który wymyśliłam z braku zakwasu. W przepisie użyto jasnej mąki orkiszowej. Można ją jednak wymieszać z grubszą.

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 320 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • płaska łyżka soli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu + sezam do posypania wierzchu chleba

Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Gdy będzie już gładkie, przełożyć do foremki – keksówki (26 cm) wysypanej mąką. Wierzch posypać pozostałym sezamem i przykryć folią. Odstawić do wyrastania na około 2 godziny. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 50 minut. Chleb ma być zrumieniony, a opukiwany od dołu – wydawać głuchy dźwięk. Wtedy jest dobry. Wystudzić na kratce.

Chleb żytnio-orkiszowy

To już chleb na zakwasie. W smaku przypomina typowy polski chleb powszedni. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki zakwasowi długo pozostaje świeży.

  • chleb250 g jasnej mąki orkiszowej
  • 250 g mąki żytniej (typ 1400 – można pomieszać żytnią razową z chlebową)
  • ½ szklanki zakwasu żytniego
  • płaska łyżeczka soli
  • ¼ kostki świeżych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ew. oleju słonecznikowego)

Drożdże rozczynić w ¼ szklanki wody z dodatkiem łyżeczki cukru i płaską łyżką mąki orkiszowej. Zostawiamy, by drożdże zaczęły pracować.
Przesiać mąkę orkiszową i mąkę żytnią do miski. Dodać sól. Pozostałą wodę, oliwę oraz zaczyn drożdżowy wlać do mąki. Połączyć wszystkie składniki, a następnie przełożyć na blat obficie wysypany mąką. Wyrabiać przez około 15 minut. Ciasto przełożone do miski i zostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.
Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania chleba bądź do miski wyłożonej lnianą ściereczką (wysypaną mąką) lub też do wysypanej otrębami keksówki (wówczas należy uformować podłużny kształt). Ciasto będzie wyrastało około godzinę. Po tym czasie piec chleb przez ok. 60 min w 210 stopniach. Studzić na kratce.

Najważniejsze, o czym powinniśmy pamiętać przy pieczeniu chleba, jest to, że chleb nie lubi pośpiechu. Lubi spokój i ciepło. A ciepłe uczucia osoby, która go piecze pewnie wpłyną na wspaniały smak.

Dużo cennych rad na temat pieczenia chleba, przygotowania zakwasu można znaleźć na stronie:
www.piekarniapogodzinach.blogspot.com.

Autor: Marta Jadczak

Tekst pochodzi z miesięcznika Magazyn Vege.

Magazyn Vege to miesięcznik wydawany przez Fundację Viva propagujący nowoczesny, alternatywny styl życia, dbałość o naturę i zdrowie. Pismo dostarcza informacji dotyczących zdrowia i żywienia, przedstawia gwiazdy i autorytety, daje rady przydatne w codziennym życiu. Poruszane tematy to: imprezy i wydarzenia, wywiady z gwiazdami-wegetarianami, wege przepisy kulinarne, żywienie, etyka, sport, natura, medycyna naturalna, moda, kosmetyki, ekologia, ludzie i zwierzęta, ochrona środowiska i wszystko, co się z tymi tematami wiąże.

Domowa piekarnia, czyli jak samemu zrobić chleb, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
REKLAMAZamów Ekopaczki
VN:F [1.9.6_1107]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Zobacz także:

Komentarze

  • Tarot Egipski pisze:

    Świetnym rozwiązaniem jest maszyna do chleba. Czyli generalnie z przepisów zostawiamy proporcje i wszelkie produkty. Wcale nie trzeba kupować super drogich maszyn. Ja używam od kilku lat tanią (chyba koło 200 zł dałem w dodatku w promocji ), i zachowuje ona super warunki i chlebek wychodzi świetny. Ważne są proporcje.

  • Adka pisze:

    U nas w domu już od dłuższego czasu wita tylko domowy chleb. Problem z jego przechowywaniem, bo też taki mieliśmy, rozwiązaliśmy tak: http://www.aleworek.blogspot.com -lniane worki to praktyczny, naturalny sposób na zachowanie świeżości chleba

Odpowiedz

Connect with Facebook