Ulica Ekologiczna

Sezam – bogactwo zaklęte w złotych ziarenkach

Warto się zainteresować sezamem – jego ziarna oraz wyrabiany z sezamu olej nie tylko mogą dodać oryginalnego smaku i aromatu naszym potrawom, lecz także dostarczyć wielu korzystnych dla naszego organizmu składników.

Sezam uprawiany jest w Chinach od blisko dwóch tysięcy lat, od wieków znany jest też w innych rejonach Azji oraz w Afryce. SezamLista jego dobroczynnych składników jest zaskakująco długa: zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Ponadto ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie lub jaja kurze!) a także zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które nie tylko spowalniają procesy starzenia się ale też obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Uważa się także, że sezam wspiera przemianę materii i układ trawienny. W medycynie chińskiej przypisany jest do przemiany ziemi (smak słodki), korzystnie wpływa na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Przez niektórych uważany jest za afrodyzjak.

Gomasio – sól sezamowa

Jednym z bardzo smacznych, a zarazem prostych sposobów na wykorzystanie sezamu w codziennej diecie jest gomasio, będące mieszanką uprażonych ziaren sezamu oraz soli morskiej. Aby przygotować gomasio upraż na suchej patelni ziarenka sezamu z solą morską (w proporcji 10 proc. soli w stosunku do sezamu). Mieszaj ziarenka drewnianą łyżką, aż zaczną puszczać olej i wydzielać silny aromat, jednak uważaj, aby nie były zbyt mocno uprażone. Po uprażeniu zmiel mieszankę, na przykład w młynku do kawy. Gomasio świetnie się nadaje do chleba, ryżu, kasz i warzyw. Warto też zwrócić uwagę, że jest to doskonały sposób na korzystanie z dobroczynnych właściwości soli morskiej: przetworzona w trakcie prażenia sól nie wzmaga pragnienia, reguluje za to równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Mało kto pamięta, że złoty sezam nie jest jedyną jego dostępną odmianą: czarny sezam (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) jest ceniony w medycynie chińskiej za swoje silne właściwości wzmacniające organizm i sprzyjające rekonwalescencji oraz zalecany jest jako środek hamujący siwienie włosów.

Chcesz dowiedzieć się więcej o sezamie i ekoprzekąskach? Zobacz koniecznie „Chrupkarza raj”.

Sezam – bogactwo zaklęte w złotych ziarenkach, 4.2 out of 5 based on 6 ratings
REKLAMAZamów Ekopaczki
VN:F [1.9.6_1107]
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)

Zobacz także:

Odpowiedz

Connect with Facebook