01.12
2013

Ekonomia gastronomia, czyli jak jeść lepiej i wydawać mniej


„Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej.” to szczególna książka kucharska, która ukazała się ponad rok temu nakładem wydawnictwa Nasza Księgarnia. Jednak choć nie jest to nowość, warto zapoznać się z albumem, ze względu na myśl przewodnią, która przyświecała autorom. Ponadto kupując tą książkę wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.

I nie jest to jedyna zaleta tej książki. Solidnie wydany album zawiera ponad 100 przepisów oraz wiele praktycznych porad z zakresu ekonomicznego gotowania.
Przyzwyczajeni do jedzenia na mieście lub gotowania z prefabrykatów często nie umiemy oszacować, ile żywności naprawdę potrzebujemy i jesteśmy w stanie spożytkować bez wyrzucania.

Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”:
• Planuj posiłki z wyprzedzeniem
• Kupuj mądrze i oszczędnie
• Nie marnuj jedzenia
• Zapełnij spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
• Rób dwa lub trzy posiłki z jednego
• Z inwencją zamieniaj resztki w nowe, ekscytujące dania
• Zamrażaj i przechowuj jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej

Allegra McEvedy oraz Paul Merret, autorzy książki oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem, radzą także jak skompletować wyposażenie kuchni, aby gotowanie stało się łatwiejsze. Znajdziecie tu także kilka akapitów poświęconych przechowywaniu żywności i planowaniu zakupów oraz przykładowy jadłospis z wykorzystaniem przepisów z książki. Te z kolei podzielone są na przepisy-bazy, wśród których króluje mięsiwo (a z warzyw znaleźć można sos pomidorowy, dynię i ciecierzycę) oraz obiady, kolacje i desery. Jest także rozdział nazwany „Coś z niczego”, gdzie znajdziemy przepisy na kuchenny recykling tzw. resztek.

Całości dopełnia obszerny indeks oraz raport polskich Banków Żywności dotyczący marnowania jedzenia.

Uwaga: książka nie nadaje się na prezent dla wegetarian z uwagi na przewagę przepisów mięsnych. Może jednak stać się motywacją do zmiany nawyków gospodarowania jedzeniem dla osób wszystkożernych, a przytoczone powyżej porady dotyczące zarządzania zakupami są uniwersalne.


Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej
, Allegra McEvedy,Paul Merrett, Nasza Księgarnia 2012

Ekonomia gastronomia, czyli jak jeść lepiej i wydawać mniej, 5.0 out of 5 based on 1 rating