21.10
2017

Jedzenie które leczy. Dlaczego warto jadać dynię?


Jeszcze niedawno przełom października i listopada był w naszym kraju związany przede wszystkim ze Świętem Zmarłych. Królowały znicze i chryzantemy. Od jakiegoś czasu do powszechnej, jesiennej symboliki weszła również dynia. Wraz z dziećmi przygotowujemy dyniowe latarnie, a na każdym szanującym się blogu kulinarnym znajdziemy co najmniej kilka dyniowych przepisów. Cieszmy się więc dynią i spożywajmy na wiele sposobów, gdyż jest ona źródłem zdrowia, podobnie jak długie, jesienne spacery, nie koniecznie po zadymionym cmentarzu.

dynia

Dlaczego warto jadać dynię nie tylko z okazji Halloween?

1. Wzmacnia odporność – dynia zwiera duże ilości witaminy C.  Warto po nią sięgać w okresie jesienno-zimowych infekcji. Aby jednak w pełni wykorzystać tę właściwość, ważne aby miąższ dyni spożywać na surowo. Witaminę C utracimy zarówno pod wpływem wysokiej temperatury jak i zbyt długiego przechowywania . Polecamy zdrową pomarańczową surówkę. Przepis na nią znajdziecie poniżej.

2. Pomaga w leczeniu nadciśnienia – dynia zawiera więcej potasu niż banany, za to jest bardzo uboga w sód. Korzystna proporcja tych dwóch pierwiastków pomaga regulować ciśnienie krwi oraz utrzymuje równowagę elektrolitów w organizmie. Dania z dyni będą korzystnym składnikiem diety zarówno osób cierpiących na choroby układu krążenia jak i sportowców.

3. Korzystnie wpływa na wzrok, skórę i paznokcie – dzięki wysokiej zawartości witaminy A, a także beta-karotenu, dynia wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia kondycję skóry oraz pozytywnie oddziałuje na wzrok.

4. Wspomaga odchudzanie – dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna (jedynie 30 kcal w 100 g.). Warto włączać ją do menu planując zrzucenie kilku kilogramów, ponieważ dzięki obecności w jej miąższu skrobi i węglowodanów będzie dobrą podstawą sycącego posiłku. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika, dynia przyczyni się również do poprawy przemiany materii.

5. Zwalcza mdłości i chorobę lokomocyjną – może być włączona do diety ciężarnych, którym pomoże zapobiegać dokuczliwym, porannym mdłościom (w szczególności w połączeniu z imbirem np. w zupie). Chrupanie pestek dyni może okazać się pomocne przy przeciwdziałaniu wystąpienia objawów choroby lokomocyjnej.

6. Pomoże uzupełnić braki witamin i minerałów – jest bogata między innymi w witaminy A, C, D i E oraz witaminy z grupy B. Ma również dużo potasu, fosforu, żelaza, magnezu i selenu.

To nie wszystkie korzyści jakie przyniesie nam spożywanie dyni. Słynie ona również z korzystnego oddziaływania na pracę nerek i wątroby. Przyczyni się do poprawy ponurego nastroju, a spożywana systematycznie zmniejszy szansę wystąpienia niektórych nowotworów. Na nasze zdrowie korzystnie wpływa nie tylko miąższ, ale również pestki dyni oraz zrobiony z nich olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole. Poniżej podajemy przepis na zdrową, dyniową surówkę. Smacznego!

Zdrowa pomarańczowa surówka

  • 300 g. dyni o ciemnopomarańczowym miąższu
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie – mała garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchewki i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Zalewamy sokiem z cytryny, aby surówka nie ściemniała i dokładnie mieszamy.
  3. Pestki dyni prażymy kilka chwil na suchej patelni.
  4. Mieszamy dokładnie olej z miodem i cynamonem i dodajemy do surówki (wraz z rodzynkami jeśli chcemy dodać surówce słodyczy).
  5. Surówkę dokładnie mieszamy, posypujemy pestkami dyni i od razu podajemy.