17.06
2011

Szkło jest eko


Pamiętacie szklane butelki, w których można było kupić niemal każdy napój? Warto do nich wrócić, bo szkło całkowicie podlega recyklingowi i może być wielokrotnie wykorzystywane. Zachowuje też walory zdrowotne i smakowe produktów żywnościowych.

szklane butelkiSzklane opakowanie wpływa pozytywnie na środowisko naturalne dzięki swojej 100-proc. odnawialności. Jest bezpieczne dla środowiska, ponieważ jego trzy składniki łączą się, tworząc naturalny, nietoksyczny materiał. Szkło nie rozkłada się na szkodliwe substancje chemiczne, a jego produkcja ze stłuczki wymaga o wiele mniej energii niż wytopienie go z piasku! Dlatego warto uświadomić sobie, jak ważne jest segregowanie odpadów na poziomie gospodarstwa domowego.

Wraca czas szklanych opakowań

Według badań FEVE konsumenci w Polsce i w Europie preferują produkty w szklanych opakowaniach. Problem jedynie tkwi w tym, że to, co można przelać do butelki czy do słoika, zazwyczaj znajdujemy na sklepowej półce w plastikowym opakowaniu – dotyczy to przede wszystkim produktów mleczarskich, soków, napojów czy wody mineralnej. Na przykład mleko w szklanej butelce (podobnie jak inne produkty opakowane w to tworzywo) ma większe walory smakowe, dłużej zachowuje świeżość i jest zdrowsze. Między produktem a szklanym opakowaniem nie zachodzą żadne negatywne reakcje.

Wadami szkła są jedynie jego ciężar oraz kruchość. Niestety, coraz mniej butelek nadaje się też do zwrotu. A przecież warto wiedzieć, że zwrotne butelki szklane mają najmniejszy ślad węglowy wśród wszystkich powszechnie stosowanych materiałów opakowaniowych.

Źrodło: na podstawie materiałów O-I oraz Robiło, promujących kampanię „Zdrowo w szkle”, która ma uświadomić konsumentom zalety żywności w szklanych opakowaniach.


Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com