17.07
2013

Targi Książki Kulinarnej w Zielonym Jazdowie


W najbliższy weekend w Zielonym Jazdowie prawdziwe święto książki, czyli Warszawskie Targi Książki Kulinarnej. Pomysłodawczynią inicjatywy jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna. W programie również koncert Andrea Marcelli Trio, warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !“ oraz warsztaty ruchowe Slack Line.

Z inicjatywy Marty Gessler, właścicielki Qchni Artystycznej, felietonistki i autorki książek , po raz pierwszy w Warszawie odbędą się Targi Książki Kulinarnej. Swój udział w imprezie potwierdziło ponad dwudziestu wystawców m.in. Muza SA, Wydawnictwo Literackie, Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Albatros, G+J oraz Mamania. Oprócz sprzedaży książek podczas targów odbędą się liczne wydarzenia towarzyszące – między innymi wymiana książek kucharskich, warsztaty dla dzieci z autorką książek kulinarnych Joanną Krzyżanek, spotkania z kuchnią japońską i nowozelandzką. Goście będą mogli także zobaczyć interaktywne rzeźby z jedzenia Marty Gessler, spotkać się z Elizą Mórawską, autorką bloga i książki „White Plate. Słodkie” i Grzegorzem Łapanowskim.

Spragnieni profesjonalnego grania melomani z pewnością ucieszą się z koncertu Andrea Marcelli Trio. Jego występ to prawdziwa gratka dla fanów jazzu. Andrea Marcelli to perkusista i kompozytor urodzony w Rzymie. Tworzył wspólnie i koncertował wspólnie z wieloma wybitnymi muzykami takimi jak Wayne Shorter, Andy Summers, Eddie Gomez . Spod jego ręki wyszło ponad 190 kompozycji. Podczas sobotniego koncertu usłyszymy również utwory zaczerpnięte z innych muzycznych gatunków m.in. Bossa Nova, Samba, Calypso and Latin jazz. Andrea Marcelli Trio zagra kompozycje światowej sławy muzyków takich jak Anton Carlos Jobim, Herbie Hancock, Sonny Rollins, Dizzie Gillespie etc.

W ten weekend w plenerowym kinie zobaczymy dwa filmy. Pierwszy, „Czarna owca” w reżyserii Jonathana Kinga to historia krwawego buntu zmodyfikowanej genetycznie żywności zwierzęcej przeciwko hodowcom. W fabule filmu nie zabrakło również wątku miłosnego, który rozgrywa się między zapaloną eko-aktywistką i dojrzewającym eko-farmerem. Owce – poczciwe i przyjazne zwierzęta o filozoficznym spojrzeniu, pod wpływem nieudanych zabiegów genetycznych zmieniają się w złośliwe, krwiożercze stwory beczące z piekielnym rykiem i atakujące bezradnych farmerów z Nowej Zelandii.
Druga propozycja to „Długi weekend”, czyli australijski eko-horror w reżyserii Colina Egglestona. Para mieszczuchów chce spędzić romantyczny weekend na odludnej dzikiej plaży. Gdy tylko docierają na miejsce, zaczynają bezwstydnie gwałcić i molestować dziewiczą przyrodę. Rzucają w nią śmieciami, gaszą na niej niedopałki, spryskują chemią na moskity. Przyroda znosi to cierpliwie, jednak do czasu…

W Zielonym Jazdowie jak zwykle nie zabraknie twórczego działania. Marta Jagniewska tym razem poprowadzi warsztaty konceptualno – kulinarne „Mazowsze !”. Uczestnicy przyjrzą się kuchni Mazowsza od strony antropologicznej m.in. poznając historyczny kontekst poszczególnych potraw. Anka Zawadzka wspólnie z Janem Dowgiałło (Pracownia Mech) przygotowali warsztaty „Żyjące Meble“. Uczestnicy używając materiałów recyklingowych, za pomocą prostych narzędzi stolarskich przygotują zazielenione krzesło oraz stół. Meble zostaną następnie obsadzone roślinami i pozostaną na terenie Zielonego Jazdowa do końca festiwalu.

W sobotni wieczór w Zielonym Jazdowie odbędzie się wykład Magdaleny Płonki „Jak mądrze się ubierać“. Natomiast w niedzielne popołudnie zobaczymy performance „5-7-5 Haiku“ autorstwa Marzeny Krzemińskiej. Spektakl został wykreowany wokół emocji, ekspresji emocjonalnej i jej kinestetycznego doświadczenia, które komunikowane jest bezpośrednio, poza językiem.

Zielony Jazdów
ekologia ciało taniec
(park wokół CSW Zamek Ujazdowski w Warszawie)
21 czerwca – 15 września 2013
Wszystkie wydarzenia odbywają się od piątku do niedzieli.
Kurator i koordynator: Maciej Łepkowski
Współpraca: Dorota Grobelna

PROGRAM WYDARZEŃ:

 

Piątek, 19 lipca 2013r.
15.00 – 17.00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – Qchnia Artystyczna, sala korytarz)
17.00 – 18.00 Zielony Barsz i popie jajka – tajemnice najstarszych polskich książek
kucharskich – spotkanie z Jarosławem Dumanowskim (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
18.00 – 20.00 „Stwórz własną książkę kulinarną na żywo“ – Granice Smaku (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – w parku przed CSW)
17.30 – 20.30 Warsztat i pokaz kulinarny
19:00 – 20:30 Globalne problemy – lokalne rozwiązania: „Pszczoły“
20:30 – 23:00 Koncert i dancing: Jaca Dancing Band
22.00 – 23.30 Kino: Długi weekend / Long Weekend, reż. Colin Eggleston, Australia 1978, 93′
23:30 – 02:00 Set DJ-ski.

Sobota, 20 lipca 2013r.
11.00 – 12.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
12:00 – 16:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
12.00 – 16.00 Warsztaty ruchowe: Slack Line 13:00 – 14.00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
13.00 – 15.00 Warsztaty: Żyjące Meble – Pracownia Mech
15:00 – 16.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
17.00 – 18.00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
16.30 – 17.15 Spotkanie: Grzegorz Łapanowski o kulinarnych podróżach (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – park przed CSW Zamek Ujazdowski)
17:30 – 18.15 Spotkanie: Kuchnia japońska i zdrowie (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
18:15 – 18:45 Zrównoważona kuchnia Nowej Zelandii (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
17.30 – 20.30 Warsztat kulinarny:
19.00 – 20.00 Wykład: Ubranie „Jak mądrze się ubierać“ Magdalena Płonka
20.30 – 23.00 Koncert i dancing: Andrea Marcelli Trio
22.00 – 23.30 Kino: Czarna owca / Black Sheep, reż. Jonathan King, Nowa Zelandia 2006, 87′
23:30 – 02:00 Set DJ-ski.

Niedziela, 21 lipca 2013r.
10.00 – 20.00 Stara szkoła. Książki kulinarne z antykwariatów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
11.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne: Cook Up
12.00 – 14.00 Warsztaty ruchowe: Kalari, prowadzi mistrz Vinod
12:00 – 15:00 Wymiana książek kulinarnych (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
13.00 – 15.00 Warsztaty konceptualno – kulinarne: „Mazowsze !“ – Marta Jagniewska14.00 – 16.00 Niedzielne Jam Sesion „Kontakt i improwizacja“
13:00 – 17:00 Konsultacje BBC – zrównoważony styl życia porady specjalistów (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
14:00 – 15.00 Spotkanie z autorką książki „Zioła – jak zbierać, przetwarzać i stosować” Magdaleną Gorzkowską (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)
16.00 – 16.20 Performance: „5-7-5 Haiku“ Marzena Krzemińska
17:00 – Debata: Czy słowa mają smak? – pisanie i mówienie o jedzeniu. (wydarzenie w ramach Targów Książki Kulinarnej – dziedziniec CSW Zamek Ujazdowski)

Cały teren parku wraz z parkingiem będzie zamknięty dla samochodów w trakcie trwania Zielonego Jazdowa. Serdecznie zapraszamy na rowerach. CSW Zamek Ujazdowski wydłuża godziny otwarcia w piątki i soboty do godziny 22:00.

Wszystkie wydarzenia w ramach Zielonego Jazdowa są darmowe z wyjątkiem niektórych warsztatów.

Zielony Jazdów jako projekt ekologiczny nie używa materiałów drukowanych. Prosimy o wsparcie w tym przedsięwzięciu i pomoc w kolportażu informacji.

Partnerzy: IKEA, Castorama, Sklep Internetowy whamaku.pl
Przy udziale: EUNIC, Ambasada Holandii, Włoski Instytut Kultury, Instytut Cervantesa, Goethe Institut, Ambasada Irlandii

We współpracy z: Slow Food Warszawa, Centrum w Ruchu, Fundacja Perform, Instalacje Art Bistro, Sie-Je w Mieście, Pracownia K., Instytut Filozofii Uniwersytet Warszawski, Anka Zawadzka&Jan Dowgiałło Pracownia MECH, Le Targ, Fundacja Nizio, Wydział Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, Pracownia Design, Towarzystwo Inicjatyw Twórczych ę, Jadalnia Warszawa, Szkoła na Widelcu, Akademia Kalaripayatt, Instytut Teatralny, Irish Film Institute, Irish Presidency of the Council of the European Union, The Arts Council of Ireland

 

 

Patroni medialni: Co Jest Grane, TOK FM, TVP Warszawa, TVP Kultura, Magazyn Smak, Kikimora, Portalfilmowt.pl, Mixtape.com.pl, Qlturka.pl, Ekologia.pl, Ulicaekologiczna.pl