12.03
2018

Pięć powodów dla których warto na co dzień suplementować chlorellę


Chociaż osiągnięcia medycyny konwencjonalnej  nie przestają nas zaskakiwać, coraz więcej ludzi nie szuka rozwiązań swoich problemów zdrowotnych w sztucznych preparatach i zabiegach. Medycyna naturalna nieustająco zyskuje na popularności. Rozważając różne sposoby na poprawę zdrowia i samopoczucia, warto zwrócić uwagę na pochodzącą z Azji, niepozorną algę.

Chlorella, bo o niej mowa jest jednokomórkowym, zielonym glonem słodkowodnym. Jest ona bardzo bogata w substancje odżywcze: żelazo, cynk, magnez, fosfor, witaminę A, C i E, witaminy z grupy B oraz białko. Jej suplementacja może przynieść długotrwałe, pozytywne skutki dla organizmu. Oto pięć powodów dla których warto po nią sięgnąć.

Zdjęcie 08.03.2018, 11 15 13

1. Wspomaga odchudzanie

Chlorella posiada właściwości które balansują poziom cukru we krwi. Zwiększa ona tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę. Badania wykazały, że systematyczne przyjmowanie chlorelli zmniejsza poziom tłuszczu we krwi oraz hamuje wzrost komórek tłuszczowych.

2. Dodaje energii

Suplementowanie chlorelli pozwala zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Ta niepozorna alga przyczynia się u wielu osób do zwiększenia sił witalnych.

3. Podnosi odporność

Chlorella ma właściwości przeciwzapalne i pomaga zapobiegać infekcjom sezonowym oraz je zwalczać. Systematyczna suplementacja podnosi poziom białych krwinek i reguluje proces odpowiedzi immunologicznej.

4. Oczyszcza organizm z metali ciężkich

Ten jednokomórkowy glon wiąże się z cząsteczkami metali ciężkich oraz innymi zanieczyszczeniami zalegającymi w organizmie, dzięki czemu możliwym staje się ich wydalenie.  

5. Poprawia trawienie

Chlorella pozytywnie wpływa na stan jelit oraz jelitowej flory bakteryjnej. Wzmaga proliferacje korzystnych bakterii jelitowych. Stymuluje aktywność enzymów trawiennych przez co poprawia metabolizm. Reguluje procesy trawienne i pozwala zapobiegać biegunkom.

Zdjęcie 08.03.2018, 11 14 57

Jak suplementować chlorellę?

Miłośnicy sushi wiedzą, że glony potrafią być bardzo smaczne. Niestety chlorelli nie da się spożywać
w ten sam sposób co znanych z restauracji nori. Chlorella jest glonem jednokomórkowym, posiadającym twardą ścianę komórkową, przez co nie można jej po prostu strawić i zaabsorbować substancji odżywczych. Aby móc w pełni korzystać z jej prozdrowotnych właściwości, w suplementach rozbija się jej strukturę komórkową.

Optymalna ilość chlorelli dla dorosłego człowieka wynosi około trzy gramy dziennie. Łatwo policzyć, że jest to aż piętnaście tabletek o wadze 200 mg. Najlepiej przyjmować je trzy razy dziennie po pięć tabletek.

Osobom które wcześniej nie miały do czynienia z chlorellą, zaleca się  rozpocząć suplementację od mniejszych dawek. Zbyt duża porcja może wywołać nasilone objawy oczyszczania organizmu takie jak bóle głowy, oraz sensacje żołądkowe.

Aby jak najskuteczniej oczyścić organizm z metali ciężkich, należy zalecane dawki chlorelli przyjmować codziennie przez co najmniej cztery – sześć miesięcy. Zyskamy w ten sposób pewność, usunięcia szkodliwych substancji z głębi tkanek. Po pół roku stosowania, wskazane jest dalsze spożywanie alg w dawkach podtrzymujących uzyskany efekt i gwarantujących bieżące usuwanie toksyn na jakie eksponowani jesteśmy każdego dnia.

Najczystsza chlorella na świecie

Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości chlorelli, należy wybrać suplement najwyższej jakości. Najczystsza chlorella na świecie pochodzi z Korei Południowej. Algi hodowane w specjalnych warunkach, w zbiornikach o najwyższych standardach kontroli jakości nie wykazują żadnego zanieczyszczenia metalami ciężkimi. To istotne dla poprawnego działania suplementu. Właśnie taką chlorellę oferuje Purella Food.

Basic RGB

Chlorella Purella Food produkowana jest w sterylnych, zamkniętych bio-zbiornikach i posiada rozbitą błonę komórkową. W ofercie dostępna jest Chlorella w łatwych do połknięcia tabletkach oraz w formie sproszkowanej, która doskonale sprawdzi się jako składnik  zielonych koktajli oraz owocowych smoothies.