07.06
2013

Mobile hospitality – kuchnia na kółkach


Mobile hospitality to pomysłowy wynalazek, mający sprzyjać integracji międzyludzkiej w przestrzeni miejskiej. Ta oryginalna, mobilna kuchnia i jadalnia w jednym to pomysł dwójki kreatywnych projektantów – Ani Rosinke i Macieja Chmary.

„Kuchnia na kółkach” składa się z dwóch drewnianych wózków, wyposażonych we wszystko co potrzebne do ugotowania smacznego i zdrowego posiłku oraz podania go gościom. Wszystkie elementy projektu wykonane zostały z drewna i uzupełnione o funkcjonalne dodatki. Znajdują się tutaj: koszyk na żywność, kran z pompą na bieżącą wodę, pojemniki z rosnącymi w nich ziołami, stół, dziesięć stołków i inne przydatne, kuchenne przedmioty.

Projekt ma służyć ożywieniu przestrzeni miejskiej. Designerzy postanowili przeprowadzić eksperyment – wyjechali ze swoim wynalazkiem na ulicę, zatrzymując się w różnych miejscach i zapraszając do wspólnych posiłków przechodniów. Projekt wzbudził duże zainteresowanie i stworzył świetną okazję do nawiązywania nowych znajomości. Niektórzy z przechodniów, zachwyceni projektem, następnego dnia obdarowywali Anię i Maćka upominkami, takimi jak butelka wina czy słoiczek domowej marmolady.

Strona internetowa projektantów: chmararosinke.com


Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com