18.04
2019

Nie wyrzucaj! 7 sposobów na wykorzystanie skorupek jaj


Wyrzucasz skorupki jajek do śmietnika? To błąd! Możliwości wykorzystania skorupek są właściwie nieograniczone, a bogactwo składników mineralnych czyni z nich jeden z najlepszych suplementów. Poznaj 7 sposobów na wykorzystanie skorupek jaj i zastosuj je już na Wielkanoc!

1. Ozdoby i dekoracje

Zwłaszcza w okresie wielkanocnym, skorupki jajek mogą posłużyć nam jako świąteczne ozdoby lub mini-doniczki do wysiania rzeżuchy. Tak przygotowane dekoracje będą wspaniale zdobić świąteczny stół i wprowadzą świąteczny klimat do naszych wnętrz. Dokładnie umyte, wygotowane i pokruszone skorupki mogą posłużyć natomiast jako materiał do wykonania prac plastycznych przez dzieci. Z pomocą kleju i farb wyczarujecie z nich piękne, kolorowe mozaiki.

2. Kompost i nawóz dla roślin

Skorupki jajek są prawdziwą bombą minerałów. Zamiast wyrzucać je do kosza na odpady zmieszane, zadbaj aby trafiły do domowego lub ogrodowego kompostownika (lub ostatecznie do kontenera na bioodpady). Możesz również pokruszyć skorupki i dodać je do ziemi dla roślin doniczkowych, lub zastosować jeden z przepisów naszych babć. Pokruszone skorupki jajek wystarczy zalać wodą, odstawić na kilka dni i tak przygotowaną miksturą podlewaj rośliny. Pamiętaj jednak, że z taką odżywką bardziej polubią się rośliny preferujące glebę zasadową!

3. Lecznicza mikstura na bolące miejsca i ugryzienia

Skorupki jajek włóż do słoika, zalej octem jabłkowym i odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie uzyskasz skuteczne remedium na bolące stawy i ukąszenia komarów. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w lodówce maksymalnie przez miesiąc i stosuj w razie potrzeby. Taka receptura może się okazać szczególnie przydatna w razie inwazji komarów, a to już niebawem.

4. Wsparcie zdrowych kości i profilaktyka osteoporozy

Wspominaliśmy już o wspaniałych właściwościach skorupek jaj i bogactwie minerałów jakie skrywają? Skorupki jajek są jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego wapnia, a ponadto znajdziemy w nich wszystkie niezbędne makro i mikroelementy takie jak: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarkę, krzem, molibden, selen czy stront. Jak skorzystać z tych dobroci? Skorupki jaj wygotuj przez ok. 10 minut, wysusz na ściereczce, a następnie zmiel w młynku do kawy lub blenderze. Tak przygotowany proszek przechowuj w słoiku i dodawaj łyżeczkę dziennie do posiłku.

5. Suplement karmy dla zwierząt

Podobnie jak dla ludzi, również dla zwierząt skorupki jaj będą doskonałym uzupełnieniem diety. Widzą o tym zwłaszcza hodowcy kur oraz właściciele psów i kotów karmionych metodą BARF. Jeśli sami nie posiadacie stada kur lub futrzastych przyjaciół, może macie takie osoby wśród rodziny lub znajomych. Z pewnością chętnie przyjmą skorupki lub mączkę z nich wykonaną. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o metodzie żywienia zwierząt jaką jest BARF zapraszamy na stronę https://barfnekorepetycje.pl/

Kot i pies w wersji bezśmieciowej. Opieka nad zwierzętami w duchu Zero Waste

6. Peeling do ciała

Jeśli lubisz porządne peelingi złuszczające, to skorupki jak będą rewelacyjną alternatywą dla kawy, cukru czy soli. Zmielone skorupki jaj (patrz punkt 4) możesz połączyć z miodem lub olejem kokosowym i tak uzyskaną pastą wykonać peeling ciała. Uważaj, skorupki jaj są silnie abrazyjnym, mocno ścierającym środkiem, więc uważaj stosując je po raz pierwszy.

7. Naturalny środek czyszczący

Zmielone skorupki jajek (patrz punkt 4) są wspaniałym materiałem ściernym nie tylko dla naszej skóry, ale także dla wszystkich poważnych zabrudzeń w gospodarstwie domowym. Przypalony, stalowy garnek, zapieczony grill albo zardzewiałe meble ogrodowe? Wystarczy wyszorować je dokładnie proszkiem ze skorupek jajek by odzyskały czystość i dawny blask. Możesz połączyć zmielone skorupki jaj z mydłem lub płynem do mycia naczyń, dzięki czemu środek czyszczący będzie jeszcze skuteczniejszy.