UlicaEkologiczna.pl
Kuchnia

Ekohit: miód Manuka – skarb z Nowej Zelandii

Miód Manuka reklamuje się jako „prawdopodobnie najzdrowszy miód na świecie”. Co w nim jest takiego, że półkilogramowy słoiczek kosztuje nawet 180 złotych?

Miód Manuka to w 100% naturalny produkt pozyskiwany z nowozelandzkiego krzewu Manuka. Manuka, czyli drzewo herbaciane, rośnie powszechnie na terenie całej Nowej Zelandii, a swoją popularność zawdzięcza w dużym stopniu kapitanowi Cookowi. Manuka ma wiele zastosowań (wytrzymałe i twarde drewno wykorzystywane jest np. do robienia trzonków narzędzi, a palone nadaje wspaniały smak wędzonym potrawom), jednak największą zaletą tej tajemniczej dla Europejczyka rośliny jest zawartość methylglyoxalu – naturalnego środka antybakteryjnego, wykazującego wręcz uzdrawiającą moc w przypadku wielu poważnych schorzeń. To właśnie methylglyoxal zawarty w dużym stężeniu w miodach Manuka odpowiada za ich wyjątkowe właściwości: miód Manuka nie tylko podnosi odporność organizmu i wpływa korzystnie na ogólną kondycję ludzkiego ciała, ale też może być z powodzeniem stosowany w przypadku poważniejszych dolegliwości, takich jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca, bakterie układu pokarmowego (m.in.Helicobacter), niegojące się rany, problemy skórne (m.in.egzema), rany cukrzycowe itp.

Co odróżnia miód Manuka od innych miodów?

Methylglyoxal to substancja, którą zawierają też zwykłe miody. Różnica polega na tym, że w miodach Manuka stężenie methylglyoxalu jest ponad tysiąckrotnie większe. Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. To dlatego miód Manuka może być stosowany w celu poprawienia odporności organizmu, a także jako wspomaganie terapii w wielu schorzeniach bakteryjnych, np. Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka i dwunastnicy, czy Staphyloccocus aureus, czyli gronkowcem złocistym. Miód ten polecany jest również w schorzeniach jelitowych, zaparciach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu gardła czy w przeziębieniach. Poza tym skutecznie działa także w przypadku problemów skórnych, takich jak: ropnie, trudno gojące się rany, w tym stopy cukrzycowe czy owrzodzenia.

Czy to działa?

Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku, jednak wiele osób spożywających miód Manuka potwierdziło jego korzystne działanie na organizm. Miód Manuka, jako produkt w 100% naturalny, może być podawany nawet kobietom w ciąży i karmiącym, a w zasadzie jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest uczulenie na produkty pszczele. Więcej o właściwościach miodów Manuka przeczytasz na stronie polskiego przedstawiciela Manuka Health, producenta nowozelandzkich miodów.

Ile kosztuje miód Manuka?

Active Manuka MGO 30+ (UMF 5+) 250g → 38zł
Active Manuka MGO 30+ (UMF 5+) 500g → 68zł
Active Manuka MGO 100+ (UMF 10+) 250g → 52zł
Active Manuka MGO 100+ (UMF 10+) 500g → 96zł
Active Manuka MGO 250+ (UMF 16+) 250g → 69zł
Active Manuka MGO 250+ (UMF 16+) 500g → 132zł
Active Manuka MGO 400+ (UMF 20+) 250g → 96zł
Active Manuka MGO 400+ (UMF 20+) 500g → 179zł
Active Manuka MGO 550+ (UMF 25+) 250g → 148zł
Oznaczenia miodów wskazują na ilość naturalnego środka antybakteryjnego (methylglyoxalu) w miodzie. Na przykład MGO 400+ oznacza, że produkt zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu. Miody MGO 400+ i MGO 500+ mają największą zawartość naturalnego środka antybakteryjnego. Miód Manuka MGO 30+ jest jedynie miodem smakowym.
Aby dobrać najlepszy rodzaj miodu do swoich potrzeb, producent zaleca skontaktować się z ekspertem firmy pod nr telefonu: 801 777 021
Miody Manuka zamówisz tutaj: http://www.miodymanuka.pl/ (robiąc zakupy w sklepie internetowym, wysyłając e-mail z zamówieniem lub telefonicznie).

18 comments
  1. limka

    Wypróbowałam ten miód w zeszłym sezonie. Skusiłam się głównie z ciekawości czy pomoże mi wyleczyć moje ciągle chore gardło. Miód dał radę i zagościł mej kuchennej apteczce na dobre. Zimą warto podawać go dzieciom po łyżeczce dziennie.

  2. tomek

    Kupiłem, spróbowałem. Cena fakt faktem może odstraszać ale mnie duży słoiczek miodu starcza na miesiąc. Plusy które u mnie zauważyłem: nie łapię przeziębień, poprawiło się moje samopoczucie, nie mam problemów z żołądkie (zgagi, odbijanie się).

    1. Anita

      Cena rzeczywiście odstrasza ale też spróbowałam i stosuję go już od 3 lat:) Ja kupuję Steens, ale to kwestia upodobań. Ten MGO też jest dobry, ale za rzadki. Plusy: nie mam refluksu, ale nadal nie mogę jeść produktów mlecznych… taka już moja wada.

    1. marek

      a moze dlatego ze z polskich pasiek (zreszta nie tylko) masz miod ktory pochodzi od pszczol ktore zbieraja nektar z pol na ktorych stosuje sie opryski, herbicydy, itp. nie wspomne juz o pobliskich drogach i autostradach.
      ciezko jakos sobie wyobrazic, chocby droge ekspresowa przez srodek dzungli N. Zelandii…:P

  3. EM

    Też mi się wydaje, że to przesada i marketingowe pitu pitu. Polski miód jest super, a na pewno smaczniejszy (manuka sie nie umywa) i tak samo pomaga uchronić się przed przeziębieniami. A jego sprowadzenie jest o wiele bardziej ekologiczne (carbon footprint), jeśli chcemy byc tacy zieloni 😉

  4. marczi

    Biorę na zmianę miód MGO400+ i MGO250+ w zależności od pory roku, w okresach przesilenia biorę ten mocniejszy. Bardzo poprawiła się moja odporność organizmu, dodatkowo nie mam już problemów z refluksem

  5. kosmetyki

    Tak, kosmetyki też są. Mają bardzo dobrą maskę przeciwtrądzikową i żel punktowy na niedoskonałości. Ponadto też kosmetyki codziennego użytku: mydło, balsam do ciała, kremy do twarzy, tonik…Najlepiej zamówić przez stronę internetową albo kupić w autoryzowanych punktach sprzedaży, mają taki w Promenadzie w Warszawie

  6. Chris

    Antybakteryjne wlasciwosci miodow (w tym miodu manuka) polagaja na tym, ze zawieraja one naddlenek wodoru (po angielsku: hydrogen peroxide). Jest to jednak komponent bardzo niestabilny i rozklada sie pod wplywem temeratury, swiatla i plynow ustrojowych czlowieka. Niestety polskie miody bardzo czesto podlegaja obrobce termicznej, by mozna je bylo rozlac do sloikow. Takie miody traca wlasciwie wszystkie antybakteryjne wlasciwosci. Miod manuka nawet po usunieciu naddlenku wodoru zachowuje wysokie wlasciwosci antybakteryjne. Dzieje sie to za sprawa zawartosci MGO (methylglyoxal). MGO nie podlega zniszczeniu ani w wysokich temperaturach, ani po wystawieniu na swiatlo.
    Drzewo manuka jest endemiczne dla Nowej Zalandii i poludniowo-wschodniej Australii. Australijski miod manuka ma bardziej plynna konsystencje i wg mnie lepszy smak, ale jest to sprawa indywidualna. Nie wiem, czy jest dostepny w Polsce.

  7. mgo

    A co z polskim czosnkiem? I polskim miodem? Przeczytajcie z uwagę wszystkie info na temat Manuka? Nic nie trzyma się kupy. Mgo jest rysiackroc więcej niż w zwykłym miodzie? To czemu są miody Manuka mgo 30 i mgo 500? Jak to mierzą i czemu są takie różnice?? Co za bzdura!!! Poczytajcie o POLSKICH MIODACH I POLSKIM CZOSNKU!

    1. jurek

      nie ma mgo 30 ,nie umiesz czytac fujaro mody te maja oznaczena 10+,15+,20+,25+ im wieksza wartosc to wiecej mgo od 100 do 550mgo jestem tu w angli bo pracuje od lat i kupuje tu bo w polsce moga byc podrobki na ogol kupowalem 25+ ,kurna a teraz nie moge dostac ,znika jak kamfora kupuje 22+ lub 24+ tylko ze jest drogi -o wiele drozej niz w pl za 0,5kg ok 50f dlatego zastanawiam sie dlaczego w pl 0,5kg tylko 180zl czyli na polsi rynek podrobka??

  8. Dawid

    Mój tata od lat choruje na łuszczycę. Stosował bardzo różne medykamenty, które pomagały jednak jako że były wyjątkowo silne, mocno obciążały cały organizm. Lekarz medycyny naturalnej polecił nam zakup miodu manuka o oznaczeniu UMF 20+. Nabyliśmy taki słoik. Okłady + stosowanie dały efekt już po 3 tygodniach, bez szkód i osłabienia organizmu. Pomimo wysokiej ceny, wychodzi taniej niż drogie lekarstwa.

Pozostaw odpowiedź kosmetyki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji