22.01
2019

Świat bez kawy? W ciągu kilkudziesięciu lat może wyginąć nawet 60% jej gatunków!


Kawa na trudny poranek, popołudniowe espresso z odrobiną cukru, kawa z mlekiem, z cynamonem, cappuccino albo latte macchiato. Arabica czy robusta? A może niedługo… będziemy musieli obejść się smakiem? Naukowcy alarmują. Z powodu zmian klimatu, już w ciągu kilku dekad ze świata może zniknąć aż 60% gatunków kawy.

Na całym świecie opisano 124 gatunki kawy – w tym, udomowioną “Arabicę” i “Robustę”, po które sięgamy najczęściej chcąc przygotować, czarny, pobudzający kofeiną napój. I choć większość gatunków kawy to odmiany dzikie, które nie mają zastosowania gospodarczego, to ich rola jest nie do przecenienia. Dzikie odmiany kawy stanowią rezerwuar genetyczny dla udomowionych odmian, które są podatne na choroby. Krzyżowanie udomowionych odmian z ich dzikimi kuzynami zwiększa odporność na szkodniki i grzyby.Z resztą uprawa kawy nie należy do najłatwiejszych – wymagają zacienienia i odpowiedniego zakresu temperatur, co czyni je wyjątkowo wrażliwymi na najmniejsze nawet, lokalne zmiany klimatu.

coffee-1869343_1280

Kawa zagrożona wyginięciem

W trakcie wieloletnich badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Science Advances, naukowcy odkryli, że aż 60% gatunków kawy jest zagrożonych wyginięciem. Powodów jest kilka – to przede wszystkim wylesianie i zmiany klimatu, ale również choroby, które dotykają rośliny. Ich wyginięcie to nie tylko utrata bioróżnorodności samej w sobie, ale również zagrożenie dla globalnego rynku kawy wartego setki miliardów dolarów.

Kawowy kryzys ekonomiczny

Kryzys może nie tylko dotknąć miłośników kawy, ale zrujnować niejedną krajową gospodarkę. Etiopia odpowiada za zaledwie 3% światowej produkcji kawy, ale stanowi to aż 60% przychodów z eksportu tego afrykańskiego kraju. Co więcej, kawowy przemysł zapewnia pracę aż 15 milionom mieszkańców Etiopii.

coffee-984328_1280

Pożegnanie… z kawą

Prognozy nie są optymistyczne. Według szacunków, do roku 2100 aż 50% gruntów na których obecnie uprawia się kawę, nie będzie nadawało się pod jej uprawę. A to oznacza, że w ciągu kilku dekad kawa może zniknąć ze sklepowych półek.