13.05
2015

Zbiory w maju obowiązkowe: młode pędy sosny


Sezon na sok z brzozy zakończony ewidentnie. Ale to bynajmniej nie koniec zbiorów wśród drzew! W maju nadchodzi czas na zbiory w sosnach. Tym razem polujemy na młode pędy. Będziemy z nich korzystać przez cały rok!

17322546678_3e45009e48_z

Przyznam, że to moje pierwsze zbiory. Mając jednak w pamięci zimowe kuracje antybiotykowe, nie chcę zaniedbać żadnej możliwości zapobieżenia im. A syrop sosnowy jest w tym bardzo pomocny. No i – co istotne – łatwy do wykonania dla leniwców!

Dlaczego warto robić syrop z sosny?

Zawiera bezcenne składniki: sole mineralne, węglowodany i witaminę C, które są bardzo istotne dla leczenia przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. Syrop sosnowy działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest zatem przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i w zapaleniu gardła. Zawartość olejku sosnowego ułatwia udrożnienie dróg oddechowych, dzięki czemu ułatwia oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu. Przeziębienie, kaszel, chrypka, zapalenie gardła oraz oskrzeli, grypa, katar, osłabienie i uczucie przemarznięcia – wszystkie te dolegliwości są idealną okazją do użycia syropu sosnowego. Co ważne, po pasteryzacji, przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu, syrop nie straci swych właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.
Kiedy wybierać się na zbiór młodych pędów sosny?

Ten tydzień będzie idealnym czasem. Co prawda niektórzy zalecają przełom kwietnia i maja, ale jeszcze nie jest za późno. Nasze sosnowe zdobycze nie powinny osiągnąć długości większej niż kilka, a maksymalnie kilkanaście centymetrów długości. Jeżeli będą zbyt długie, nie nacieszymy się wystarczającą ilością soku. Warto się zatem spieszyć!

Gdzie i jak zbierać pędy sosny?

Oczywiście najlepiej rwać je z dala od szos i zakładów przemysłowych. I nie ogałacać z pędów jednego drzewka! Racjonalnie narwijmy pędów z kilku. Wybierajmy też boczne gałęzie, nie naruszając stożku wzrostu drzewa, jest to równoznaczne z niszczeniem drzewa. Można też obcinać pędy w połowie – doda to drzewu urody, a my pozbędziemy się obaw, że w jakikolwiek sposób mu szkodzimy. Oczywiście przy rwaniu lub cięciu uważajmy na gałęzie. Niech nasze zbiory będą dla gałęzi drzewa nieagresywne. By nie ucierpiały Wasze ręce i zbyt eleganckie ubranie, zabezpieczcie się przed sosnową żywicą – zarówno czas rwania, jak i produkcji zdrowego syropu to moment, w którym z pędów wydziela się dużo żywicy.

Gdy już zabieramy się do szykowania syropu

Pamiętajmy o tym, że pędów nie trzeba myć – mają być suche. Jeżeli chcemy – można oczyścić je z brązowych łusek, ale nie jest to konieczne. Warto za to usunąć igliwie i rozdrobnić, będzie się je łatwiej rozbijało tłuczkiem, co jest konieczne.

Przepis na syrop sosnowy

Szykujemy:

  • słoiki;
  • sosnowe pędy, które wcześniej ważymy;
  • tyle cukru, by jego masa na na ilość pędów wypadała w proporcjach nie większych niż 1:1 – a można dodać go mniej.

Uwaga: Warto użyć cukru brązowego – wtedy nasz syrop zyska piękną, karmelowo-miodową nutę zapachową.

Sposób wykonania:

  • rozbijamy pędy sosnowe tłuczkiem;
  • zasypujemy je w słoikach cukrem, przemiennie, warstwami – tak, by sporo zebrało się go na wierzchu;
  • zakręcamy lekko słoiki lub przykrywamy je ściereczkami;
  • stawiamy słoiki w słonecznym, ciepłym miejscu na okres od dwóch do sześciu tygodni – w zależności od tego, ile czasu trzeba, by nasz syrop zebrał się w wystarczającej ilości;
  • w razie wsiąknięcia całego cukru – możemy go dosypywać;
  • efektem finalnym jest złot0-zielonkawy syrop, z którego wyrzucamy zbędne już pędy i filtrujemy go w wyparzone słoiki.

Uwaga: Jeżeli do naszego syropu dostanie się wilgoć, może on spleśnieć. Wtedy całe nasze zbiory na nic. Nie żałujmy zatem cukru, a powinniśmy uniknąć straty szansy na syrop.

Jak dawkować gotowy syrop?

Jeżeli używamy syropu profilaktycznie, wystarczy 1 łyżeczka z rana lub użycie syropu jak soku dodanego do wody albo do herbaty.

W czasie choroby natomiast:

  • dorośli powinni spożywać syrop 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;
  • dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Dla dzieci syrop, dla dorosłych nalewka

Nie da się ukryć, że częściej za słodkim syropem sosnowym przepadają dzieci niż dorośli. Wersja sosnowego leku dla tych drugich może zatem przewidzieć alkohol. Otrzymujemy wtedy leczniczą nalewkę. Jak ją wykonać? Najprościej jest dodać do całości lub części syropu spirytusu. Na zdrowie!

pine-747847_1280


Ekologią żywo zainteresowana z wielu powodów, pośród których aspekty ekonomiczne są szczególnie znaczące.