UlicaEkologiczna.pl
Kuchnia

Imbir – rozgrzej się!

W postaci sproszkowanej, coraz tańszy i łatwo dostępny w formie świeżego korzenia — imbir urozmaica przygody kulinarne swoim oryginalnym aromatem i wyrazistym smakiem. I dobrze rozgrzewa!

W czasie trzaskających mrozów, przeszywającego wiatru i wiecznie mokrych od śniegu butów warto sięgnąć po imbir ze względu na jego właściwości rozgrzewające.
Dobroczynne działanie imbiru na organizm człowieka znane jest już od kilku tysiącleci. Imbir wspomaga działanie układu trawiennego, łagodzi mdłości, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwobrzękowo, odkażająco, łagodzi bóle miesiączkowe, migreny, leczy przeziębienia i poprawia krążenie krwi, rozgrzewając cały organizm.

Kiedy wracamy przemarznięci do domu, odruchowo sięgamy po kubek z gorącą herbatą. Jednak większość napoi rozgrzewa ciało tylko w trakcie picia, a i to może być tylko pozorne (na przykład zielona herbata według medycyny chińskiej ma działanie wychładzające). Dzięki swym wyjątkowym właściwościom imbir rozgrzeje nas skutecznie i na długo. Nie trzeba wyszukanych przepisów, aby skorzystać z tej wspaniałej, orientalnej przyprawy. Tak samo jak do gotowania imbir świetnie nadaje się też do picia.
Jeśli czujesz, że bierze cię przeziębienie, najlepiej zrób sobie mocno rozgrzewającą herbatkę według zaleceń medycyny chińskiej: łyżeczkę obranego i pokrojonego w plasterki imbiru zalej pół litra zimnej wody i gotuj przez około 20 minut. Jeśli bardziej zależy ci na aromatycznym, smacznym i rozgrzewającym napoju, możesz do zalanego wrzątkiem kawałka imbiru dodać trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżeczkę miodu (dopiero gdy napój lekko ostygnie, aby miód nie stracił swych leczniczych właściwości). Amatorzy herbat, którzy nie chcą się z nimi rozstawać, mogą plasterek świeżego imbiru dodać do białej, zielonej czy zwykłej czarnej herbaty — napój będzie nie tylko rozgrzewający, ale też nabierze nowego, intrygującego aromatu.

0 comments
  1. oliwka

    dla mnie z kolei imbir to obowiązkowy składnik herbaty, którą polecam przy “przewianiu”:
    Herbata cytrusowa z imbirem
    • torebka Irving Tea Coctails Cytrusy z nutą imbiru
    • 1/2 łyżeczki utartego imbiru • kawałek cynamonu •miód
    Zaparz herbatę, dodaj imbir, cynamon, miód, wymieszaj. Wypij powoli, małymi łykami. Od razu połóż się do łóżka.

Pozostaw odpowiedź Gabriela Kunert Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji