11.11
2015

„Food is free” – ogrody, które karmią i integrują


Nie ma bardziej integrującego zajęcia niż… wspólna uprawa warzyw. Wiedzą o tym doskonale organizatorzy projektu „The food is free”, który ma za zadanie dostarczanie świeżej, zdrowej i organicznej żywności dla lokalnej ludności oraz zbliżenie ze sobą małych społeczności sąsiedzkich poprzez zakładanie przydomowych ogródków.

Pomysł przypomina nieco Vicory Gardens zakładane m.in. w USA, Wielkiej Brytanii i Kandzie w okresie I i II Wojny Światowej. Czasy się zmieniły, ale potrzeby pozostają podobne. Organizatorzy projektu uczą jak, z pomocą najbliższych sąsiadów stworzyć ogród, który produkowałby tanią żywność dla każdego, kto jej potrzebuje. Dzięki zastosowaniu odpornego na suszę, przepuszczalnego podłoża (Wicking Bed Garden), te łatwe w utrzymaniu ogrody wystarczy podlewać co 2–4 tygodnie. Jest to bardzo prosta i wygodna metoda uprawy ekologicznej żywności, niewymagająca dużego nakładu pracy.

Projekt „The food is free” narodził się w 2012 roku w USA. Wystartował z jednym, przydomowym ogródkiem. Nie minęły nawet 3 miesiące kiedy większość sąsiadów na pilotażowym osiedlu, dołączyła do inicjatywy. Organizatorzy akcji dokumentują postępy projektu krok po kroku, dzięki czemu informacje o nim mogą dotrzeć do ludzi na całym świecie. Coraz więcej osób dostrzega jak duże znaczenie ma lokalna żywność i decydują się wesprzeć akcję.


Organizatorzy projektu „The food is free” chcą stworzyć miejsca, gdzie na większości podwórek znajdują się przydomowe ogródki, sąsiedzi spotykają się w nich na wspólnych posiłkach, dzielą się obowiązkami podczas uprawy warzyw i kompostują odpadki. A wszystko po to, by stworzyć bezpieczniejszą i piękniejszą dzielnicę.
Program „The food is free” skierowany jest nie tylko do społeczności sąsiedzkich, ale też zachęca do zakładania ogrodów w szkołach, kościołach, małych firmach i innych instytucjach. Ogród „The food is free” zapełnia niewykorzystaną przestrzeń publiczną i dostarcza mieszkańcom świeżej, zdrowej, ekologicznej żywności. Ważna jest również siła wspólnoty, która rodzi się podczas realizacji tego projektu, gdy mieszkańcy niewielkich społeczności – sąsiedzi – spotykają się dla ważnej sprawy. Ważnej, bo wspólnej!

Źródło i zdjęcia: foodisfreeproject.org

„Food is free” – ogrody, które karmią i integrują, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com