18.06
2016

Jak grillują weganie?


Karkówka, kaszanka, kiełbasa… Miłośnicy grilla przełykają ślinkę na myśl o tych hitach kuchni z rusztu. A wegetarianie i weganie nie jedzą mięsa. Ci ostatni dodatkowo rezygnują z nabiału i wszystkich produktów odzwierzęcych. Czy to oznacza, że nieszczęśni roślinożercy muszą wykreślić sobie z planów całą serię letnich spotkań towarzyskich? Bynajmniej! Ci, którzy wierzą w to, że grilla bez ich kultowych trzech K zrobić się nie da, po prostu nie spróbowali kilku wegańskich pewniaków na udany grill.

Weganie mają do wyboru tak szeroką gamę produktów, że w sezonie letnim mogą z góry mogą się cieszyć na każde spotkanie towarzyskie spędzone przy grillu. Bardzo często okazuje się, że z ich specjałów, z ochotą korzystają i mięsożercy. Bo grill roślinny to dobra alternatywa i naprawdę pożądana odmiana dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Jarska kuchnia jest lżejsza, lekkostrawna i pozwala odkryć tak wiele nowych smaków!

 

bbq-500547_960_720Wok – świetny pomysł na wegegrill

 

Jakie roślinne dania zachwycą na grillu? Świetnie sprawdzą się warzywne burgery, grillowane warzywa, szaszłyki, a do tego roślinne dipy z hummusem na czele.

Wegańskie dania tak naprawdę nie są niczym nowym, w kuchni polskiej były obecne od zawsze. Sałatki jarzynowe, zupy warzywne, bigos z cukinii i wiele innych potraw – cała plejada gościła na stołach od setek lat. Nawet, gdy niewielu zdeklarowanych wegetarian czy wegan wyrażało takie zapotrzebowanie, babcie i mamy często przygotowywały wegańskie posiłki i desery. Zmieniało się to zgodnie z sezonowością warzyw, a latem, kiedy w naszym klimacie jest ich tak ogromny wybór, mamy wielkie pole do popisu.

 

tomatoes-248135_960_720Faszerowana papryka? Roboty więcej, ale… mniam!

 

Co grillują weganie?

Hitami są grillowana papryka, cukinia i bakłażan. Wystarczy posypać je odrobiną przypraw, które wydobędą ich niepowtarzalny smak. Po zgrillowaniu są bardzo miękkie, soczyste i aromatyczne. Dodajmy, że ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy – wystarczy pokroić warzywa i potraktować je przyprawą.

Świetnie na grillu sprawdzą się też grzyby – głównie pieczarki i boczniaki. Warto wcześniej zamarynować je w oliwie i ziołach, popularna jest także marynata z piwa. Marynujemy je na noc, a później grillujemy z obu stron. Marynata może posłużyć dodatkowo jako sos.

Popularne są też burgery warzywne. Możemy przygotować je np. na bazie kaszy jaglanej, w połączeniu z warzywami. Możemy zdecydować się na ich wersję z burakiem, macherką, słodkim ziemniakiem, fasolą czy soczewicą – możliwości jest nieskończenie dużo, a efekt zawsze smaczny. Podawać możemy je z dużą porcją sałaty i grillowanych warzyw lub tradycyjnie – w bułce z sałatą i ulubionym sosem.

 

vegetables-671769_960_720W tym wypadku robota znikoma, a efekt zawsze pewien – hit!

 

Nieodłącznym elementem grillowania jest też chrupiące pieczywo. To świetny dodatek do warzyw oraz do roślinnych dipów pośród których króluje hummus. Warto zadbać o to, by to chrupiące pieczywo miało samo w sobie ciekawe walory smakowe, wcześniej marynując je podobnie do grzybów, ale czyniąc to tuż przed wrzuceniem na ruszt.

Jako dodatek do dań głównych dobrze sprawdzi się też domowy ketchup, warzywny chutney albo klasyczna musztarda. No i nieodzowne świeże surówki, których wersji w lecie wybór jest ogromny.

A na deser? Warto postawić na grillowane owoce. Najlepsze do tego będą brzoskwinie, banany i ananasy. Można jeść je same albo np. polać gorzką czekoladą. Do tego pyszna domowa lemoniada i – już! – wszyscy czują się nasyceni, ale nie ciężcy.

Czy to nie cudowne uczucie? Dostępne tylko na wegetariańskim grillu.

To jakie menu serwujecie w ten weekend?

 

vegetables-771445_960_720Co z menu mięsnego tak apetycznie wygląda?


Fizjoterapeutka, masażystka i instruktorka fitness, ciągle się szkoli i poszerza swoją wiedzę. Zachęca do aktywnego spędzania wolnego czasu i zdrowego odżywiania. W wolnych chwilach tworzy swoje kosmetyki, biega, czyta i przygotowuje wegańskie posiłki. Wszystko opisuje na blogu http://ekocentryczka.blogspot.com