UlicaEkologiczna.pl
KuchniaZdrowy tryb życia

Kawa czy herbata?

Co jest bardziej ekologiczne pod względem zużycia wody: uprawa kawy czy herbaty?

Z podpowiedzią przychodzi interesujące zestawienie przedstawione na stronie internetowej Economist.com. Otóż bardziej eko jest… herbata! Do wyhodowania ilości potrzebnej do otrzymania 1 litra napoju potrzeba tylko 120 l wody. Analogicznie, aby uzyskać kawę na duży dzbanek, do produkcji zużywa się aż 1120 l wody, czyli prawie 10 razy więcej! Kawa jest najbardziej „wodochłonna” ze wszystkich uwzględnionych w zestawieniu produktów, wyprzedza wino, piwo i soki owocowe oraz inne dobra konsumpcyjne.

Jaki z tego wniosek? Aby zmniejszyć swój ślad ekologiczny, warto dać pierwszeństwo herbacie – najlepiej bio, organic i fair trade.

Źródło: The Economist

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji