Co jest bardziej ekologiczne pod względem zużycia wody: uprawa kawy czy herbaty?
Z podpowiedzią przychodzi interesujące zestawienie przedstawione na stronie internetowej Economist.com. Otóż bardziej eko jest… herbata! Do wyhodowania ilości potrzebnej do otrzymania 1 litra napoju potrzeba tylko 120 l wody. Analogicznie, aby uzyskać kawę na duży dzbanek, do produkcji zużywa się aż 1120 l wody, czyli prawie 10 razy więcej! Kawa jest najbardziej „wodochłonna” ze wszystkich uwzględnionych w zestawieniu produktów, wyprzedza wino, piwo i soki owocowe oraz inne dobra konsumpcyjne.
Jaki z tego wniosek? Aby zmniejszyć swój ślad ekologiczny, warto dać pierwszeństwo herbacie – najlepiej bio, organic i fair trade.
Źródło: The Economist
Przetestowane przez redakcję: herbata Clipper
[…] #mce_temp_url#Brytyjska firma Clipper specjalizuje się w sprzedaży ekologicznej herbaty i kawy pochodzącej ze Sprawiedliwego Handlu. […]