UlicaEkologiczna.pl
Kuchnia

Ksylitol – słodka alternatywa dla złego cukru

Wygląda i smakuje jak cukier, ale w rzeczywistości jest jego przeciwieństwem. Ksylitol – słodkie rozwiązanie cywilizacyjnych problemów?

O tym, że „cukier krzepi” wiemy bardzo dobrze od Wańkowicza. Oczywiście mistrz reportażu w swym legendarnym haśle reklamowym nie wspomniał o licznych wadach cukru, dość że współcześni lekarze i diabetolodzy nie pozostawiają na cukrze suchej nitki. I mają rację, bo spożywanie go w nadmiarze to  dla organizmu prawdziwe zagrożenie: cukier może powodować nadwagę i hipoglikemię prowadzące do cukrzycy i otyłości, podnosi ciśnienie krwi, wypłukuje z organizmu witaminy i sole mineralne, zwiększa ryzyko zawału serca i sprzyja próchnicy. Na świecie choruje na cukrzycę ponad 285 milionów ludzi, w Polsce – 2,5 miliona, ale zdaniem szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu 25 lat liczba Polaków chorych na cukrzycę wzrośnie do 4 milionów. Szacuje się, że cukrzyca i powikłania tej choroby stanowią 1 z 5 najczęstszych przyczyn zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. To dlatego cukier nazywany się „białą śmiercią”.

Tyjemy szybciej niż Amerykanie

Jako gatunek nie jesteśmy przystosowani do zjadania dużych ilości cukru w żadnej postaci (nawet fruktozy czy miodu), a mimo to wielu Polaków nie potrafi odmówić sobie kolejnej łyżeczki białego cukru do kawy, mimo iż według szacunków tyjemy szybciej niż Amerykanie. Słodycz cukru działa jak narkotyk. Co więc pozostaje tym, którzy chcą być zdrowi, ale bez cukru nie wyobrażają sobie życia? Naukowcy odpowiadają: ksylitol, czyli cukier brzozowy. Cudownie słodka alternatywa dla „białej śmierci”, która zdaniem badaczy nie tylko nie szkodzi, ale wręcz służy zdrowiu.

Ksylitol – dobry brat bliźniak

Ksylitol to naturalna substancja słodząca znajdująca się w twardym drewnie różnych drzew liściastych, np. brzozy (ksylitol nazywany jest także cukrem brzozowym), ale także we włóknistych warzywach i owocach (np. kolbach kukurydzy), grzybach. Ludzie i zwierzęta wytwarzają ksylitol naturalnie w procesie metabolizmu.
Ksylitol na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od cukru – jest biały i równie słodki, nie pozostawia w ustach nieprzyjemnego posmaku. Jednak jego wnętrze to zupełnie inna bajka. Po pierwsze, w odróżnieniu od sześciowęglowego cukru i np. sorbitolu, który jest popularnym słodzikiem, ksylitol jest pięciowęglowy, co oznacza, że nie tylko nie jest toksyczny, ale wręcz ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Cukier brzozowy wzmacnia układ immunologiczny (poprawia odporność), opóźnia procesy starzenia, zapobiega osteoporozie (zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przez co sprzyja zagęszczaniu kości) i chroni przed ciężkimi chorobami. Ksylitol jest też o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zawiera o 75% mniej węglowodanów, a dzięki temu, że jest przez nasz organizm trawiony „w rozważny sposób”, nie powoduje skoków insuliny. Ksylitol zmniejsza także łaknienie na słodycze. Można powiedzieć, że ksylitol odwraca wszelkie szkodliwe skutki działania sacharozy.

Cukier brzozowy a kwestia wojny

Ksylitol znany był już w 1891 roku – wtedy po raz pierwszy wyprodukował go pewien niemiecki chemik. Ale do szerszego obiegu wszedł dopiero ok. 40 lat później za sprawą… drugiej wojny światowej. Wtedy to Finowie w sytuacji niedoboru zwykłego cukru i braku miejscowych źródeł, z których mogliby go pozyskiwać, zaczęli szukać alternatywnego słodzika. Wtedy to fińscy naukowcy odkryli, że niskokaloryczny cukier można wytwarzać z kory brzozy. Od lat 60. ksylitol był już stosowany w Niemczech, Japonii, ZSRR i Szwajcarii, potem także w Chinach i we Włoszech. W Stanach Zjednoczonych i Australii, gdzie biały cukier z trzciny cukrowej jest tani i łatwo dostępny, ksylitol częściej niż w czystej postaci występuje w gumach do żucia i pastach do zębów. Ksylitol coraz śmielej jest też proponowany polskim konsumentom. Można go zamówić już nie tylko przez Internet, ale także kupić w zwykłym hipermarkecie (znajdziecie go w dziale ze zdrową żywnością lub żywnością organiczną).

Kto powinien używać ksylitolu

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, którego spożywanie działa pozytywnie na organizm i inaczej niż w przypadku cukru w żaden sposób nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia. Ksylitol nadaje się więc dla każdego, kto lubi słodycze i chce żyć zdrowo.
Ksylitol jest szczególnie polecany:

  • osobom, które nie powinny lub nie mogą spożywać tradycyjnego cukru
  • osobom na diecie, odchudzającym się
  • w profilaktyce próchnicy, osteoporozy, cukrzycy, zaburzeń odporności, grzybicach, w profilaktyce nowotworów
  • dzieciom powyżej 3. roku życia przy skłonności do przeziębień, alergii, astmy, pasożytów, w profilaktyce próchnicy, przy infekcjach uszu i zatok.

Jak stosować ksylitol (cukier brzozowy)?

  • bezpośrednio, słodząc kryształkami (np. ciepłe napoje)
  • do pieczenia ciast (z wyjątkiem drożdżowego, bo na ksylitolu drożdże nie rosną)
  • do smażenia i gotowania
  • do mrożonek
  • do deserów
  • do napojów

Koszt: cena za kilogramowe opakowanie ksylitolu waha się od ok. 40 do ok. 70 zł
Źródła:
Wszelkie informacje medyczne na temat ksylitolu pochodzą z artykułu Sherril Sellman (w przekładzie Jerzego Florczykowskiego), „Ksylitol – czyżby nasze słodkie zbawienie?”

O ksylitolu będziemy jeszcze pisać.

Ciekawi nas, czy używacie cukru brzozowego i w jaki sposób: do słodzenia, a może do mycia zębów? Piszcie w komentarzach!

0 comments
  1. RMN

    Używamy, używamy. Tylko z umiarem. Chociaż zastanawiamy się, jak przebiega proces jego wytwarzania oraz na ile hura optymistyczne informacje podawane przez sprzedawców ksylitolu są pewne? Czy przypadkiem za X lat nie okaże się, że jest on tak znakomitą alternatywą dla cukru jak margaryna dla masła, he, he…
    Wie ktoś może jak produkuje się ksylitol? Na ile naturalna jest to substancja?

  2. www

    ” Ksylitol jest też o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zawiera o 75% mniej węglowodanów, a dzięki temu, że jest przez nasz organizm trawiony „w rozważny sposób”, nie powoduje skoków insuliny”
    JAK SUBSTANCJA NIE BĘDĄCA WĘGLOWODANEM MOŻE ZAWIERAĆ O 75% MNIEJ WĘGLOWODANÓW?? TO JEST RACZEJ NIELOGICZNE. SKORO KSYLITOL JEST ALKOHOLEM I JEST SUBSTANCJĄ CZYSTĄ JAKO MOŻE ZAWIERAĆ WĘGLOWODANY??

    1. Nina

      Na opakowaniach z KSYLITOLEM jest napisane ,że zawiera 100 g węglowodanów w 100 g produktu a więc tyle co zwykły cukier. Czy naprawdę zawiera 75 % mniej węglowodanów. Gdzie tu prawda ?

  3. Zmiany. | Co Pysznego?

    […] z cukru w codziennej kawie. Jest jednak i na to sposób – zamiast cukru zaczęłam używać ksylitolu.  Nie jest to może najtańszy interes, ale przecież ciast z nim piec nie […]

  4. Anna

    Tylko oryginalny cukier z fińskiej brzozy jest zdrowy,ten wytwarzany z kukurydzy to pomyłka. Sama nazwa cukier brzozowy wskazuję, że jest z brzozy. Jest zdrowszy od zwykłego cukru i mniej kaloryczny, szczegółowy opis produktów znalazłam na PHU.AKA.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji