26.08
2018

5 zdrowych deserów. Jak przygotować w domu popularne sklepowe smakołyki


Zdarza się, że w czasie wakacji nasze zasady i dobre nawyki ulegają lekkiemu rozluźnieniu. W czasie upałów chętniej sięgamy po zimne, gazowane napoje czy lody. Dzieci nie chodzą do szkoły i przedszkola, więc zdarza się, że głównym daniem dnia jest kisiel z torebki lub inne niezbyt zdrowe smakołyki. Nie zawsze jednak to co uważamy za smaczne, ale niezdrowe, musi takie być. Wiele sklepowych słodyczy i gotowych dań, ma swoje całkiem zdrowe odpowiedniki, które z łatwością przygotujesz w domu. Smacznego!

Plik 16.08.2018, 23 21 42

Krem czekoladowy

Chociaż znana wszystkim i przez wielu lubiana Nutella nie traci na popularności, my podchodzimy do niej ostrożnie. Zawiera ona tłuszcz palmowy, którego unikamy z dwóch powodów. Po pierwsze plantacje palm na których jest pozyskiwany powodują niszczenie naturalnych terenów tropikalnych, które są domem dla wielu zwierząt, oraz miejscem występowania rzadkich gatunków roślin. Po drugie, olej palmowy nie jest szczególnie zdrowy, podobnie zresztą jak duża ilość cukru którą znajdziemy w popularnym kremie. Mamy za to swój ulubiony zastępnik – słodki i smaczny – wprost idealny!
Składniki:
  • szklanka suszonych daktyli bez pestek,
  • pół szklanki masła orzechowego – 100% orzechów,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli morskiej.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Odlej wodę i umieść w kielichu blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładko. Podawaj z naleśnikami, owocami, pieczywem itp.

Kisiel

Skad sklepowego kisielu pozostawia wiele do życzenia. Nie oznacza to jednak, że musimy z niego rezygnować. Kisiel przygotowany w domu zawiera tylko 3-4 składniki i jest doskonałym, zdrowym deserem dla małych i dużych.
 
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • spora garść czerwonych owoców,
  • ew do smaku miód lub syrop z daktyli.
Zagotuj szklankę wodę i dodaj do niej owoce. Gotuj przez kilka minut aż powstanie kompot. Jeśli kisiel ma być gładki, możesz przelać kompot przez sitko. W osobnym naczyniu rozpuść mąkę w 1/4 szklanki wody, po czym wlej tę mieszankę do wrzącego kompotu intensywnie mieszając. Gotuj przez 1-2 minuty aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj nieco miodu lub słodu do smaku.

Budyń czekoladowy

Przygotowanie budyniu nie jest wielką filozofią. Warto zrobić go samodzielnie, aby uniknąć spożywania dużych ilości cukru oraz aromatów i barwników obecnych w budyniach instant jakie kupimy w sklepie. Jeśli użyjemy mleka roślinnego o naturalnie słodkim posmaku, nie będzie konieczności dosładzania budyniu.
 
Składniki:
  • mleka roślinnego (np. owsianego, jaglanego…),
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka kako,
  • ew do smaku miód lub syrop z daktyli.
Zagotuj w garnku 3/4 szklanki mleka z kakao i słodem (jeśli potrzeba). W osobnym naczyniu rozpuść mąkę w 1/4 szklanki wody, po czym wlej tę mieszankę do wrzątku i cały czas intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia.
 
Plik 16.08.2018, 23 33 05

Lody

Jeśli myśląc o lodach na myśl przychodzi ci mleko, śmietana i mnóstwo cukru, będziesz mile zaskoczony. Te lody, to samo zdrowie!
 
Składniki:
  • 3 dojrzałe banany (mogą być bardzo dojrzałe),
  • Ulubione dodatki np. Syrop klonowy, masło orzechowe, owoce, orzechy, czarna czekolada…
Banany obierz ze skórki i pokrój na grube plasterki.  Umieść w zamrażalniku na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij z zamrażalnika i  odstaw na kilka minut aż nieco zmiękną. Umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Przed podaniem wymieszaj z ulubionymi dodatkami lub dodaj je na wierzch tuż przed podaniem.
 banner2

Zdrowe placki z kaszy jaglanej

Wspaniale smakują same, jak również z lodami czy kremem czekoladowym. Nie są trudne do przygotowania, a bez wątpienia ucieszą każde zdrowe i głodne dziecko.
 
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki mleka roślinnego,
  • 1 małe jabłko,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cynamon,
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia,
  • syrop klonowy.
Obierz jabłko i pokrój w kostkę. W blenderze zmiksuj na gładko jabłka z mlekiem, po czym dodaj kaszę jaglaną, sól i cynamon i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Masę przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzane patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawaj z syropem klonowym.