21.02
2013

Cydrowe racuchy z czekoladą – tylko dla łasuchów


Pyszne racuchy o smaku cydru jabłkowego. Mogą być fajnym urozmaiceniem dla weekendowych śniadań i nie tylko.

Składniki:

  • ok. 150gr mąki pełnoziarnistej pszennej
  • ok. 200ml maślanki
  • ok. 50ml cydru jabłkowego
  • 1 jajko
  • 30gr cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej z pestek winogron
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady(starta)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mąkę.
  2. Mieszamy i dolewamy do tego maślankę i cydr. Ciasto powinno być gęste.
  3. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, czekoladę i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, ciasto nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron (aż się zarumienią z obu stron).
Smacznego!
Cydrowe racuchy z czekoladą - tylko dla łasuchów, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Miłośniczka ekologii, zdrowego trybu życia, języków obcych oraz różnych kultur, a zwłaszcza szeroko pojętej kultury Bliskiego Wschodu. Jej pasją jest gotowanie, podróżowanie i poznawanie ludzi z różnych zakątków świata, a ulubionym środkiem transportu po pięknym Krakowie jest ukochany rower:) Autorka bloga http://www.magickitchenwithasia.blogspot.com