01.12
2010

Ekohit: miód Manuka – skarb z Nowej Zelandii


Miód Manuka reklamuje się jako „prawdopodobnie najzdrowszy miód na świecie”. Co w nim jest takiego, że półkilogramowy słoiczek kosztuje nawet 180 złotych?

Miód Manuka to w 100% naturalny produkt pozyskiwany z nowozelandzkiego krzewu Manuka. Manuka, czyli drzewo herbaciane, rośnie powszechnie na terenie całej Nowej Zelandii, a swoją popularność zawdzięcza w dużym stopniu kapitanowi Cookowi. Manuka ma wiele zastosowań (wytrzymałe i twarde drewno wykorzystywane jest np. do robienia trzonków narzędzi, a palone nadaje wspaniały smak wędzonym potrawom), jednak największą zaletą tej tajemniczej dla Europejczyka rośliny jest zawartość methylglyoxalu – naturalnego środka antybakteryjnego, wykazującego wręcz uzdrawiającą moc w przypadku wielu poważnych schorzeń. To właśnie methylglyoxal zawarty w dużym stężeniu w miodach Manuka odpowiada za ich wyjątkowe właściwości: miód Manuka nie tylko podnosi odporność organizmu i wpływa korzystnie na ogólną kondycję ludzkiego ciała, ale też może być z powodzeniem stosowany w przypadku poważniejszych dolegliwości, takich jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca, bakterie układu pokarmowego (m.in.Helicobacter), niegojące się rany, problemy skórne (m.in.egzema), rany cukrzycowe itp.

Co odróżnia miód Manuka od innych miodów?

Methylglyoxal to substancja, którą zawierają też zwykłe miody. Różnica polega na tym, że w miodach Manuka stężenie methylglyoxalu jest ponad tysiąckrotnie większe. Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. To dlatego miód Manuka może być stosowany w celu poprawienia odporności organizmu, a także jako wspomaganie terapii w wielu schorzeniach bakteryjnych, np. Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka i dwunastnicy, czy Staphyloccocus aureus, czyli gronkowcem złocistym. Miód ten polecany jest również w schorzeniach jelitowych, zaparciach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu gardła czy w przeziębieniach. Poza tym skutecznie działa także w przypadku problemów skórnych, takich jak: ropnie, trudno gojące się rany, w tym stopy cukrzycowe czy owrzodzenia.

Czy to działa?

Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku, jednak wiele osób spożywających miód Manuka potwierdziło jego korzystne działanie na organizm. Miód Manuka, jako produkt w 100% naturalny, może być podawany nawet kobietom w ciąży i karmiącym, a w zasadzie jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest uczulenie na produkty pszczele. Więcej o właściwościach miodów Manuka przeczytasz na stronie polskiego przedstawiciela Manuka Health, producenta nowozelandzkich miodów.

Ile kosztuje miód Manuka?

Active Manuka MGO 30+ (UMF 5+) 250g → 38zł

Active Manuka MGO 30+ (UMF 5+) 500g → 68zł

Active Manuka MGO 100+ (UMF 10+) 250g → 52zł

Active Manuka MGO 100+ (UMF 10+) 500g → 96zł

Active Manuka MGO 250+ (UMF 16+) 250g → 69zł

Active Manuka MGO 250+ (UMF 16+) 500g → 132zł

Active Manuka MGO 400+ (UMF 20+) 250g → 96zł

Active Manuka MGO 400+ (UMF 20+) 500g → 179zł

Active Manuka MGO 550+ (UMF 25+) 250g → 148zł

Oznaczenia miodów wskazują na ilość naturalnego środka antybakteryjnego (methylglyoxalu) w miodzie. Na przykład MGO 400+ oznacza, że produkt zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu. Miody MGO 400+ i MGO 500+ mają największą zawartość naturalnego środka antybakteryjnego. Miód Manuka MGO 30+ jest jedynie miodem smakowym.

Aby dobrać najlepszy rodzaj miodu do swoich potrzeb, producent zaleca skontaktować się z ekspertem firmy pod nr telefonu: 801 777 021

Miody Manuka zamówisz tutaj: http://www.miodymanuka.pl/ (robiąc zakupy w sklepie internetowym, wysyłając e-mail z zamówieniem lub telefonicznie).

Ekohit: miód Manuka – skarb z Nowej Zelandii, 2.8 out of 5 based on 10 ratings