27.05
2011

Ekologia w kuchni, portfelom lżej – cz. 1


Każdego roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia*. Niektóre rady związane z przechowywaniem żywności, pozornie banalne i oczywiste, wciąż stanowią dla wielu z nas ciekawostkę. Jak zatem skutecznie dbać o żywność?

Okazuje się, że najprostsze pomysły i rozwiązania skutecznie mogą zmniejszyć skalę tego problemu. Z pomocą przychodzi ściągawka wydana przez Sztokholmskie Stowarzyszenie Konsumentów (Konsumentföreningen Stockholm) i nieocenione Ekosztuczki. W tekście przedstawiamy Wam wskazówki, dzięki którym jedzenie nie będzie się (tak szybko) psuło. Czekamy też na Wasze komentarze i porady, jak radzicie sobie z tym problemem.

Etykiety każdy czytać może

Przechowywanie żywnościNajlepiej spożyć przed… produkty oznaczone w ten sposób często nadają się do spożycia jeszcze przez jakiś czas po upłynięciu terminu. Oczywiście jeśli przechowywane były we właściwy sposób i w nienaruszonym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia – wiele delikatnych produktów np. świeże ryby i drób, mięso, biała kiełbasa musi mieć wyznaczony termin przydatności do spożycia. Ważne jest, aby tego typu produkty przechowywać we właściwej temperaturze zarówno w sklepie, jak i w domu. Produkty te nie powinny być sprzedawane po upływie terminu.

W czym przechowywać?

Przed włożeniem do lodówki warzywa i owoce należy umyć, osuszyć i zapakować w dziurkowane foliowe lub papierowe torebki. Przez dłuższy czas też pozostaną świeże i gotowe do spożycia. Będziemy też mogli łatwiej sięgnąć po takie produkty, kiedy będziemy głodni.  Zamiast sięgać po to, co jest pod ręką, czyli batona albo inny gotowy produkt, sięgniemy po gotowe oraz czyste warzywa i owoce w lodówce.

Produkty w lodówce najlepiej przechowywać w odrębnych pudełkach wielorazowego użytku – zakupionych do tego celu bądź odzyskanych z innych produktów – pojemniki po lodach, kubki po jogurtach itp. Specjalne pojemniki, dobrze zamykane, z opcją próżniową pozwalają jednak utrzymać dłużej świeżość produktów oraz zapewnić prawidłowe przechowywanie po zamrożeniu**.

Jak długo można przechowywać żywność?

Przechowywanie żywności Wytrzymałość produktów spożywczych zależy od wielu czynników. Duży wpływ ma to, w jaki sposób i z czego wytwarza się dany produkt, jakie jest jego opakowanie oraz jaki sposób przechowywania.

Sosy, dipy – otwarte opakowania należy przechowywać w lodówce. Często na opakowaniu widnieje informacja, że po otwarciu produkt należy spożyć w ciągu kilku dni. Jeśli jednak używałeś/aś czystej łyżki i zbytnio nie mieszałeś/aś, produkt często nadaje się do spożycia o wiele dłużej.

Produkty wzbogacające smak potraw – takie jak pasta curry czy pasta z wędzonych papryczek chili mogą być przechowywane bardzo długo, jeśli do środka nie dostały się bakterie.

Mąka, otręby, cukier, sól – pozostaną przydatne do spożycia przez niemal dowolnie długi czas, jeśli przechowywane będą w suchym miejscu.

Jajka – zachowują świeżość przez ok. trzy tygodnie. Jeśli były przechowywane w chłodniach zarówno w sklepie, jak i w domu, nadają się do spożycia znacznie dłużej.

Konserwy – posiadają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Niektóre nawet kilka lat.

Mleko to jak długo można przechowywać mleko po otwarciu, zależy od pory roku i od tego jak często pozostawiane było w temperaturze pokojowej. Dopóki nie uznasz, że mleko nie nadaje się już do spożycia, nie wyrzucaj go. Jeśli zbliża się data przydatności, możesz zamrozić mleko i wykorzystać je później do gotowania i pieczenia. To samo dotyczy śmietany.

Twarde sery – mają długi okres przydatności do spożycia. Jeśli zauważysz pleśń, odetnij ją w obrębie min. 1 cm od niej. Reszta nadaje się do jedzenia. Sery należy przechowywać w plastikowej torbie, w lodówce. Można również podzielić ser i zamrozić.

Źródło:

*dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)

**Ekosztuczki

Konsumentforeningenstockholm.se

W następnej odsłonie przeczytaj o tym jak schładzać ryby i mięso, co należy robić z dużą ilością jedzenia i jaka temperatura przechowywania jest idealna dla pieczywa, orzechów czy ziemniaków.

Ekologia w kuchni, portfelom lżej – cz. 1, 5.0 out of 5 based on 3 ratings