31.03
2011

GreenPan – co wspólnego z ekologią może mieć patelnia


Skoro istnieją przyjazne środowisku samochody, energooszczędne żarówki, ekologiczne środki czystości, domy i jedzenie, dlaczego ekologiczne nie mogą być… patelnie?

O tym, że działalność przemysłowa ma duży wpływ na środowisko, i co za tym idzie ludzkie zdrowie, wiemy od dawna. W ciągu ostatniego ćwierćwiecza wprowadzono już niejedną technologię, która nie dość, ze zapewniałaby nam wygodę, to jeszcze byłaby proekologiczna. Jednak w obliczu wielkich, globalnych problemów mało kto do tej pory zajmował się tak – wydawałoby się – nieistotną rzeczą, jaką jest patelnia i… jej wpływ na środowisko.

A jednak „zdrowe odżywianie” to nie tylko organiczne, ekologiczne produkty – to także sprzęt do przygotowywania zdrowej żywności. Firmy coraz większą wagę przywiązują do zmniejszenia negatywnego wpływu produkcji na środowisko naturalne, stosując np. ekologiczne surowce. Dlatego też w 2006 r. grupa belgijskich naukowców opracowała technologię Sol-Gel, dzięki której udało się wyprodukować thermolon™ – powłokę wytworzoną bez udziału kwasu perfluorooktanowego (PFOA), polimeru (PTFE) i oleju silikonowego, czyli tego, co powodowało szkodliwe opary.

Zdrowy aspekt smażenia

Thermolon™ to naturalna, nieprzywierająca powłoka ceramiczna. Została wytworzona z pochodzących z ziemi minerałów, wykorzystywanych przy produkcjach ceramicznych i szklanych, przez co bezpiecznych dla potraw. Przy użytkowaniu sprzętów kuchennych z tą powłoką nawet przy ich nagrzaniu do bardzo wysokiej temperatury ani do powietrza, ani tym bardziej do jedzenia nie przedostają się żadne szkodliwe dla zdrowia substancje. Sam proces produkcji i nałożenia ceramicznej powłoki zużywa też mniej energii. Gotowanie jest bezpieczne, bez efektu zaczerwienionych oczu i duszności, a tym samym bez ryzyka poważniejszych schorzeń. Nie ma też potrzeby stosowania tłuszczu przy smażeniu każdej potrawy.

Patelnia jak konwencja o ochronie środowiska

Na rynek taką technologię wprowadziła firma GreenPan. Ale „zdrowe” patelnie nie są jedyną inicjatywą, jaką firma może się pochwalić. Stalowe uchwyty sprzętów kuchennych uzyskane są ze stali z upcyklingu, podobnie jak główne aluminiowe części, z których sprzęt jest wykonany. Opakowanie tnie się w taki sposób, aby zostało jak najmniej odpadów, a do jego wykonania użyty jest papier z odzysku. Także nadruk na opakowaniu stworzony jest z minimalnej ilości tuszu.

Od grudnia 2010 roku firma Organic Farma Zdrowia (pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi), której partnerem jest GreenPan, wprowadziła ekologiczne patelnie do swojego asortymentu. Co ciekawe, każda z linii patelni nosi dość osobliwe nazwy. Warto wiedzieć, że „Stockholm”, „Kyoto” czy „Nairobi”, które dostępne są w Polsce, są nazwami… konwencji o ochronie środowiska.