06.08
2018

Jabłka obrodziły! Poznaj najlepszy przepis na domowy cydr


Jak to możliwe, że w kraju, będącym największym w Europie producentem jabłek dopiero w XXI wieku odkryto lekki, jabłkowy trunek, którym od wieków zachwycają się mieszkańcy Francji, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii? To już oficjalne: Polacy pokochali cydr i piją go coraz więcej. Przeczytaj do końca, a dowiesz się jak zrobić go w domu.

Zdjęcie 06.08.2018, 00 53 24

Polska cydrem płynąca

Napój który jeszcze kilka lat temu można było wypić jedynie w modnych, hipsterskich knajpach, zagościł na stałe w wielu polskich domach. Cydr, bo o nim mowa nie jest już mało znanym napitkiem produkowanym lokalnie przez kilku zapaleńców. Jego potencjał docenili zarówno sadownicy jak i duże koncerny. Wiele osób samodzielnie próbuje swych sił przy produkcji cydru.

Minęły czasy w których nasi rodacy na codzień i od święta raczyli się dobrą, polską wódeczką. Dojrzeliśmy do spożywania słabszych alkoholi. Do przeszłości odeszła również pamięć taniego, jabłkowego wina z czasów PRL. “Jabol” występuje już tylko z rodzinnych anegdotach. Zastąpił go cydr –  lekki jabłkowy napitek, smaczny i dobry jakościowo.

Cydr przypadł nam do gustu. Jest on doskonałą alternatywą dla piwa, które ze względu na gorzkawy posmak nie każdemu pasuje. W przeciwieństwie do piw smakowych, których na sklepowych półkach nie brakuje, przywodzi on na myśl coś naturalnego, pozbawionego sztucznych dodatków.

Zdjęcie 06.08.2018, 00 56 45

Cydr, co to takiego?

Cydr nie jest niczym innym jak poddanym fermentacji napojem z moszczu jabłecznego. Uzyskuje się go metodą górnej fermentacji. Chociaż przez wzgląd na proces produkcji jest on traktowany jak wino, jego smak i intensywność bliższe są piwom. Zawartość alkoholu w cydrze waha się od 2 do 7 proc. Dla porównania, znany przed laty “jabol” miał moc ok. 18 proc .

Cydr może być słodki, półsłodki lub wytrawny. Zazwyczaj bywa spożywany latem, jako lekko musujący napój orzeźwiający. Niekiedy proponowany jest również jesienią i zimą, kiedy podgrzany, z dodatkiem owoców i korzennych przypraw lub bez nich doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm.      

W tym roku wiosna przyszła wcześnie i była bardzo ciepła. Późne przymrozki nie zmroziły kwiatów na drzewkach owocowych, dzięki czemu mamy tego lata prawdziwy urodzaj jabłek. Zanim dopuścisz aby wiele z nich trafiło na kompost, poznaj przepis, który górę jabłek pozwoli przemienić w butelki pełne złotego trunku.  

Zdjęcie 06.08.2018, 00 53 52

Przepis na najlepszy domowy cydr

Przede wszystkim, potrzebujemy jabłek, a także specjalistycznych drożdży i pożywki dla nich. Konieczny będzie również sprzęt – sokowirówka albo wyciskarka wolnoobrotowa do soków oraz gąsior zwany również balonem.

Jabłka należy umyć, pokroić ze skórką, wycisnąć w sokowirówce (lub wyciskarce), a powstały sok odstawić na 3 godziny. Po tym czasie trzeba zebrać z jego powierzchni zawiesinę, by cydr był klarowny. Można go także przecedzić przez czystą gazę lub pieluchę tetrową.

Następnie można już przelać sok do gąsiora, dodać drożdże, pożywkę i odstawić w ciemne, chłodne miejsce (maksymalna temperatura to 22 stopnie) na 7-10 dni, jeśli chcemy aby cydr był musujący lub 2 tygodnie, jeśli wolimy bardziej łagodny cydr.

Cydr musujący przelewamy do półlitrowych butelek po piwie, dodając do każdej łyżeczkę cukru, kapslujemy i ponownie odstawiamy na 3-5 dni, po czym przenosimy na 3 tygodnie do zimnego pomieszczenia. Cydr łagodny natomiast po 2 tygodniach oczyszczamy z osadu, odstawiamy do chłodnego miejsca na 3 tygodnie, po których rozlewamy go do butelek. Po takich zabiegach jest on już gotowy do spożycia.

Pamiętajcie jednak, że cydr to napój alkoholowy i jego nadmierne spożycie z całą pewnością nie będzie korzystne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.