07.01
2019

Nie marnuJEMY. Jak wykorzystać resztki serów?


Według Eurostatu w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Aż 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. „Nie marnuJEMY” to cykl Ulicy Ekologicznej, w którym szukamy sposobów na niemarnowanie. Co zrobić z resztkami? Jak prawidłowo przechowywać produkty? Jak gotować, żeby nie wyrzucać tego, co jadalne?

Odcinek 1 – resztki serów

Według raportu przygotowanego przez MillwardBrow na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, sery stanowią 16% wyrzucanej w Polsce żywności. Tymczasem sery są niezwykle wdzięcznym produktem, który można wykorzystać na dziesiątki sposobów, nawet gdy szczytową formę mają już za sobą ?

cheese-tray-1433504_1280

  1. Serowe fondue

To danie ma szwajcarski rodowód i uważa się, że zostało rozpowszechnione przez szwajcarskich górali jako sposób zagospodarowania suchego sera zimą. Tradycyjnie, podstawą wykonania fondue są przynajmniej dwa gatunki sera – do najpopularniejszych należą gruyère i ementaler – które roztapia się w towarzystwie białego wina, odrobiny mąki ziemniaczanej i przypraw. W tak przygotowanym sosie serowym można zamaczać kawałki pieczywa czy warzyw. Potrawa może być miłym urozmaiceniem rodzinnych lub towarzyskich spotkań, a jednocześnie znakomitym sposobem na wykorzystanie podsychających w kącie lodówki resztek serów.

  1. Zapiekanki

W mojej kuchni stosuję żelazną zasadę, że w zasadzie wszystkie warzywne resztki można zagospodarować jako zupę krem, leczo lub zapiekankę. W takich daniach trudniej zauważyć, że papryka była już pomarszczona, a bakłażan ściemniał po dłuższym pobycie w lodówce. Resztki sera mogą być idealnym uzupełnieniem takiej resztkowej zapiekanki. Wystarczy że resztki warzyw, mięs, makaronu czy ryżu (w dowolnych konfiguracjach) posypiemy startym serem. Voila, obiad gotowy. Moim faworytem wśród zapiekanek resztkowych jest zapiekanka serowo-ziemniaczana, bo jest również idealnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych na obiad ziemniaków. Plastry ugotowanych ziemniaków przełóż podsmażoną cebulką i tartym serem, polej śmietanką i zapiecz w piekarniku.

broccoli-1804446_1280

  1. Grzanki

Tosty i grzanki rozwiązują jednocześnie dwa problemy – nieco czerstwego chleba i resztek serów czy wędlin. Szybszy wariant wymaga użycia tostera (opiekacza) – wówczas robimy szybkie „sandwiche”, wariant bardziej czasochłonny zakłada zapieczenie grzanek w piekarniku. Moje ulubione grzanki składają się z bagietki (wczorajsza będzie ok), podduszonych pieczarek (tak, tak, te ciemne i pomarszczone idealnie się nadają do resztkowych grzanek) i resztek sera startego na tarce, którym posypuję grzanki. Kilka minut w piekarniku i gotowe!

Nie marnuj, zrób tosty!

  1. Omlet

To jedno z moich ulubionych dań z kategorii „ciepłe i sycące śniadanie na ciepło”. Do jego wykonania będą potrzebne 2 jajka, 2 plastry pomidora lub kilka paseczków papryki i mała garść tartego sera (lub 1-2 plastry). Jajka należy rozmącić widelcem, dodać szczyptę soli. Wlać jajeczną masę na niedużą, rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i ułożyć na wierzchu dodatki – na jednej połowie pomidory lub paprykę, na drugiej ser. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i poczekać aż jajka się zetną. Wówczas należy złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz. Polecam!

  1. Ser smażony z kminkiem

Pamiętam, jak w dzieciństwie moja babcia przynosiła z targu prawdziwy wiejski twaróg i czekała, aż zgliwieje. Zgliwieje, czyli zacznie się ciągnąć i pachnieć… intensywnie, choć niezbyt przyjemnie ? Taki zgliwiały twaróg lądował ostatecznie na patelni z dodatkiem kminku i zamieniał się w pyszny, ciągnący, aromatyczny dodatek do chleba. Jak przygotować taki ser? Twaróg pokrusz do miseczki i wymieszaj ze szczyptą sody oczyszczonej, która przyspieszy proces. Przykryj ściereczką i zostaw na ok. 2-3 dni poza lodówką. Kiedy ser zacznie intensywnie pachnieć i nieco się ciągnąć, to znak że jest gotowy do smażenia. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, dodaj ser i kminek i smaż aż zmieni się kolor i konsystencja. Zdejmij z ognia, do gotowego sera dodaj żółtko i energicznie wymieszaj. Możesz jeść od razu lub po schłodzeniu.

table-3375091_1280

  1. Sos serowy

„Comfort food” to jedno z tych sformułowań, które weszło na stałe do mojego słownika. Pod tym terminem kryją się potrawy, które darzymy sentymentem, które wprawiają nas w dobre samopoczucie i pomagają ukoić skołatane nerwy. Proste w przygotowaniu, kaloryczne i sycące ? Jednym z takich dań jest dla mnie makaron z sosem serowym. Sos serowy jest niezwykle prosty do przygotowania i nieprzyzwoicie pyszny. Wystarczy zeszklić cebulkę na odrobinie masła, dodać śmietankę i trochę wody (wedle potrzeb) oraz resztki serów (właściwie każdy rodzaj odnajdzie się w tym daniu doskonale) i poczekać aż całość zamieni się pyszny, gęsty sos. Danie można urozmaicić podsmażonymi warzywami (np. cukinia, papryka), lub pokrojoną w kostkę szynką. Voila!


 

A jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie resztek serów?