21.07
2016

Jedzenie, które leczy cz. 30 Borówka


Minęły już chyba czasy, kiedy wszystko wydawało nam się lepsze, jeśli pochodziło z Ameryki. „Dobre, bo amerykańskie” – tak przed laty sądzono. Dzisiaj trochę ten pogląd już zweryfikowano i mamy świadomość, że Europa też nie ma czego się wstydzić. Niemniej jednak, przykład borówki amerykańskiej pokazuje, że ziarno prawdy w tym myśleniu się znajdowało.

blueberry-1062712_960_720

 

Ta kuzynka czarnej jagody leśnej pochodzi bowiem, jak sama nazwa wskazuje, z Ameryki. Konkretnie z Północnej. Ale na odpowiednio kwaśnych glebach z powodzeniem uprawia się ją w Polsce. I bez wątpienia warto to robić, bo z dobrodziejstw borówki korzysta cały organizm.

Co w borówce drzemie?

Natura chyba lubi pakować duże ilości cennych dla zdrowia substancji odżywczych w małych objętościach. Bez wątpienia, tak jest i w przypadku borówki, w której znajdziemy witaminy A, C, E, B1, B2, B3, kwas foliowy oraz fosfor, cynk, potas, mangan, selen, żelazo i wapń. Nie brakuje w nich również garbników, fitoestrogenów i innych substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

Przeciw nowotworom

Ze względu na obecność hormonów roślinnych, a także witaminy B9 i kwasu egalowego, borówki zapobiegają rozwojowi nowotworów hormonozależnych. Warto zatem po nie sięgać w profilaktyce raka piersi, tarczycy i wątroby. Ponadto pomogą również przy zagrożeniu wystąpienia nowotworów przełyku, płuc i krtani. Wykazano także, że skutecznie radzą one sobie z hamowaniem namnażania się w organizmie wirusa zapalenia wątroby typu C.

Na zdrowe oczy

Podobno w czasie II wojny światowej, aby lepiej widzieć po zmroku, sięgali po borówki brytyjscy piloci. Zawierają one bowiem antocyjany, które przyspieszają regenerację rodopsyny (barwnika odpowiedzialnego za widzenie po zmierzchu) i poprawiają mikrokrążenie w oku. Dzisiaj wiadomo również, że pomagają one w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Nie powinni zatem stronić od nich seniorzy i wszyscy pracujący przy komputerach.

Przeciw miażdżycy

Borówki zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w świetle naczyń krwionośnych. Obniżają również poziom cholesterolu LDL („złego”), a podnoszą poziom cholesterolu HDL („dobrego”). Ponadto substancje w nich zawarte wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają produkcję czerwonych krwinek.

Właściwości rodzinne

Borówka jest kuzynką żurawiny i podobnie jak ona wykazuje właściwości antybakteryjne. Dobrze radzi sobie ze szczepem E.coli, który odpowiada za infekcje przewodu moczowego i dolegliwości jelitowe. Ponadto garbniki zawarte w borówkach zabijają owsiki i glisty, co warto wiedzieć, gdy te pasożyty jelitowe pojawiają się u dzieci. Poza tym, mają one właściwości oczyszczające i skutecznie usuwają z organizmu wszelkie toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii.


Psycholog i dietetyk, która nie znosi być określana „psycholożką” i „dietetyczką”. Przed laty w praktycznym zastosowaniu wiedzy zawodowej upatrzyła sobie receptę na szczęśliwe życie. Teraz już jednak wie, że żadna to recepta, ale poszukiwań nie porzuca. Obecnie zgłębia zastosowanie psychoterapii poznawczo-behawioralnej - znaleźć ją można pod adresem http://www.duszaicialo.eu. Wierzy, że nic nie dzieje się bez powodu, a szukanie pozytywnych aspektów w każdej sytuacji to najlepsza gimnastyka dla umysłu i balsam dla ducha.