18.08
2016

Jedzenie, które leczy cz. 33 Cukinia


Warzywa sezonowe mają najwięcej składników odżywczych i warto korzystać kiedy są dostępne. Cukinia im mniejsza i młodsza, tym lepsza w smaku. Nadaje się do jedzenia na surowo, dobrze komponuje się z wieloma warzywami, można ją gotować, piec, grillować. Korzystajmy!

 

zucchini-1522535_960_720

 

Cukinia to warzywo należące do dyniowatych, które nazywane bywa też kabaczkiem. Znamy różne jej odmiany – można zatem znaleźć warzywa większe i mniejsze, w kolorze żółtym, zielonym, ciemnozielonym czy pasiaste. Najpopularniejsze dania z cukinii to leczo i zupa. Daje ona jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych. Kolor skórki świadczy o wyrazistości smaku – im ciemniejszy tym bardziej intensywny.

 

Dlaczego warto jeść cukinię?

Jest lekkostrawnym i niskokalorycznym (jedynie 16 kalorii w 100 g) warzywem o delikatnym smaku. Zawiera witaminy A, B1, C, K, PP, potas, żelazo, magnez i beta karoten. Cukinia odkwasza organizm i pobudza metabolizm. Jest polecana osobom na diecie, ale też problemami z zaparciami, nadkwaśnością i chorobami żołądka. Cukinia to jedno w pierwszych warzyw, jakie można podać małemu dziecku – już po 6 miesiącu życia nie ma powodu do obaw.

Warto poznać jej smak na surowo i spróbować przyrządzić ją bez zbędnej obróbki termicznej. Dzięki temu zachowa wszystkie cenne składniki odżywcze. Surowe warzywa są najlepiej przyswajane przez organizm, to najbardziej naturalne pożywnie i powinno często pojawiać się na naszych talerzach. Jak jeść surową cukinię? Można pokroić ją i dodać do sałatki, zrobić z niej surowy makaron, albo dodać do soków owocowo-warzywnych. Cukinia to też dobra przekąska, można położyć na niej sałatę i pomidora i zjeść jak kanapkę. Możliwości jest wiele i warto być kreatywnym w kuchni.

Dzięki coraz bardziej popularnej diecie roślinnej, można znaleźć coraz więcej zastosowań dla cukinii. Nadaje się także do przyrządzana na słodko np. jako baza do deseru lub ciasta. Wypieki z cukinią są bardzo pulchne i mokre. Warto poszukać przepisu na ciasto czekoladowe z cukinią i przekonać się do tego smaku.

 

zucchini-395082_960_720

 

 

Kwiaty cukinii

Ciągle są mało popularne, a także nadają się do jedzenia. Na dodatek są pyszne! Warto ich spróbować. Można kupić je na bazarkach, bo niestety w marketach ich nie uświadczymy. Co robić z kwiatami cukinii? Smażyć, piec, nadziewać. Bardzo dobrze będą smakowały też przyrządzone w cieście naleśnikowym. Najlepiej mieć je z własnej grządki, albo poprosić znajomego ogrodnika.


Fizjoterapeutka, masażystka i instruktorka fitness, ciągle się szkoli i poszerza swoją wiedzę. Zachęca do aktywnego spędzania wolnego czasu i zdrowego odżywiania. W wolnych chwilach tworzy swoje kosmetyki, biega, czyta i przygotowuje wegańskie posiłki. Wszystko opisuje na blogu http://ekocentryczka.blogspot.com