13.10
2016

Jedzenie, które leczy – cz. 43 Goździki


Moc goździków tkwi w eugenolu. To właśnie substancja o tej tajemniczej nazwie powoduje, że przyprawa tworząca zwykle duet idealny z pomarańczą, została wliczona w poczet pogromców raka. Goździki – polubcie je nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia!

 

heart-1668185_960_720

Pewne właściwości lecznicze goździków znane były od dawna i przez wzgląd na nie, ta przyprawa była od wieków oczywistym składnikiem domowych apteczek. Co można było bowiem począć, gdy bezlitośnie zaczynał rwać ząb? Udać się do najbliższego cyrulika (albo kowala!) lub… zagryźć goździk. Czego próbowalibyście najpierw? No właśnie. Po goździki sięgano też, gdy bolały stawy. Panie zaś sięgały po nie dyskretnie przy bolesnych miesiączkach.

Goździki zawojowały jednak domowe apteczki nie tylko z racji na ich właściwości uśmierzające ból. Co jeszcze potrafią te wonne „gwoździki”, jak wielu przekręca tę nazwę, zapewne sugerując się wyglądem przyprawy? Oto ich znane od zawsze dobroczynne moce:

  • zwalczają grzyby i bakterie oraz stany zapalne – pomagają zatem w  spowodowanych np. zapaleniem górnych dróg oddechowych,
  • działają wspomagająco na system trawienny – potrawy przygotowywane z ich użyciem są zatem nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i lżejsze do strawienia,
  • wykorzystuje się je w walce z pasożytami jelit; są niezwykle skuteczne,
  • poprawiają koncentrację i działają stymulująco na pracę mózgu – tak, żucie goździków wspomaga efektywną pracę!
  • wspomagająco używa się ich też, by rzucić palenie papierosów,
  • powszechnie wiadomo też, że to znany afrodyzjak!

Wiadomość o tym, jak dobroczynną moc ma zawarty w goździkach eugenol, jest dość świeża. A naukowcy doszli do tego, że to dzięki niemu właśnie goździki zabijają aż 62% komórek raka piersi i spowalniają ich rozrost aż o 75%!

Co to oznacza? Nic innego jak supermoc goździków! Wykorzystujcie ją zatem przy każdej ku temu okazji. Jeżeli pieczeń mięsna, nabijcie ją goździkami. W daniach bezmięsnych czy zupach, spróbujcie nimi ponakłuwać główkę cebuli – nawet tym najbardziej banalnym potrawom, nadacie zupełnie nowy wymiar smaku. Sięgajmy po goździki nie tylko w sezonie bożonarodzeniowym i w zimowych grzańcach, używajmy też curry, którego są składnikiem.

Ale – uwaga! – jak każdy superpokarm, goździki działają skutecznie. A ta skuteczność nie może być wykorzystywana bez umiaru, bo wtedy może przerodzić się w działanie negatywne. Dlatego ci, którzy już chorowali lub chorują na raka, winni zachować ostrożność w spożywaniu goździków.

By sprawdzić jakość kupowanych goździków, ściśnijcie je mocno palcami – te wartościowe uronią wtedy kropelkę olejku eterycznego.


Ekoprowincjuszka, która ciągle uczy się czegoś nowego. Gdy się zmęczy, ucieka na rower albo do lasu.