12.06
2012

Likopen, czyli jak ketchup wychodzi na zdrowie


Jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, ma właściwości przeciwnowotworowe, dba o kondycje serca i kości, a co najważniejsze, jego najbogatszym źródłem są pomidory – mowa o likopenie, czyli naturalnym barwniku roślin.

Gdzie znajdziemy likopen?

Likopen jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, odpowiada za żółty, pomarańczowy i czerwony kolor roślin. Jego najbogatszym naturalnym źródłem są pomidory, jednak likopen znajdziemy także w owocach dzikiej róży, arbuzach, czerwonych grejpfrutach i papai. Choć pomidory są jego najbogatszym źródłem, to jednak jego przyswajalność zwiększa się w wyniku obróbki termicznej, dlatego jak najczęściej należy sięgać po soki, koncentraty pomidorowe oraz ketchup. Jeżeli lubimy świeże pomidory to powinniśmy spożywać je z kilkoma kroplami oliwy, która rozpuszcza likopen i sprawia, że będzie on łatwiej przyswajalny.

Zawartość likopenu w warzywach i owocach

Średnia zawartość likopenu w 100g produktu:

Ketchup pomidorowy 12 mg

Sos do makaronu 15 mg

Konserwowane pomidory 8 mg

Zupa pomidorowa 8 mg

Sok pomidorowy 8 mg

Arbuz 4 mg

Czerwone grejpfruty 4 mg

Świeże pomidory 3 mg

Właściwości zdrowotne

Przybywa dowodów na korzystne dla naszego zdrowia efekty spożywania likopenu. Szczególnie istotne są jego właściwości przeciwnowotworowe. Pozytywne działanie tego naturalnego barwnika zaobserwowano w przypadku raka prostaty, trzustki, piersi, płuc, szyjki macicy i przewodu pokarmowego. Substancja ta jest również jednym z najsilniejszych antyoksydantów, dzięki czemu z łatwością neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się naszego organizmu i prowadzą do rozwoju wielu chorób, np. nowotworów, zaćmy, miażdżycy, a nawet choroby Parkinsona. Wykazano, że likopen jest również skuteczny w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, gdyż hamuje on utlenianie „złego” cholesterolu LDL. Ponadto dieta obfitująca w likopen zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy, pozytywnie wpływając na gęstość naturalną kości.

Dieta pomidorowa

Coraz więcej specjalistów zajmujących się problemami ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe. Powinny one znaleźć się w grupie produktów rekomendowanych w zdrowym żywieniu.

Likopen, czyli jak ketchup wychodzi na zdrowie, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Interesuje się zdrowiem, sportem i wszelkimi rzeczami wartymi uwagi. Uwielbia kawę, czekoladę i dobrą książkę.