27.01
2014

Kupuj świeże, lokalne produkty. Bądź Locavore!


Locavore to osoba świadomie wybierająca żywność lokalną (regionalną), wyprodukowaną w odległości około 100 km od miejsca zamieszkania. Słowo locavore stworzyła Jessica Prentice z okazji Światowego Dnia Ochrony Środowiska w 2005 r. Aktualnie pojęcie to rozumiane jest jako ogólnoświatowy trend w poszukiwaniu złotego środka pomiędzy żywnością ekologiczną a produkcją masową.

Wiem, co jem
Serwis WiemCoJem.pl został stworzony z myślą o osobach świadomie wybierających żywność naturalną, produkowaną lokalnie i w tradycyjny sposób. Żywność od lokalnego producenta daje gwarancję świeżości, dobrej jakości produktu i zadowolenia naszych klientów. Dzięki inicjatywie i zaangażowaniu wielu ludzi, wspieramy lokalnych gospodarzy i małe firmy. Dostawcami są zarówno lokalni, często ekologiczni rolnicy, jak i rodzimi wytwórcy.
Platforma WiemCoJem.pl oferuje klientom pełną wiedzę na temat producentów i rolników oraz oferowanych przez nich produktów. Dzięki swej prostocie jest przyjmowana z ogromnym entuzjazmem przez klientów. WiemCoJem.pl to pierwsze i jedyne miejsce w Polskim internecie, gdzie na taką skalę można kupować produkty pochodzące bezpośrednio od rolnika czy lokalnego wytwórcy, a co najważniejsze, wszystkie trzy grupy: odbiorców, dostawców i pośredników, mają ogromny wpływ na rozwój rynku lokalnego.

Dla kogo
Odbiorcą WiemCoJem.pl jest zatem świadomy konsument, mający zdanie na temat tego, co funduje nam skomercjalizowany świat. To osoby, które stawiają na pierwszym miejscu zdrowie. Dlatego WiemCoJem zwraca szczególną uwagę na dobór składników w przetworach i wyrobach oraz na proces produkcji i przechowywania warzyw i owoców. Aby klienci otrzymali świeże produkty, bezpośrednio od rolnika lub producenta, produkty rolne w sezonie zbierane są z pola w dniu dostawy. Dojrzewają one na słońcu niemal do ostatniej chwili. Nie są przechowywane w magazynach, czy wielkich chłodniach. Poza sezonem rolnicy i sadownicy przechowują swoje produkty w piwniczkach, kopcach lub przechowalniach i najczęściej nie stosują chemicznego utrwalania.

Dobre, bo lokalne

  • Żywność lokalna nie potrzebuje tylu opakowań, przetwarzania i chłodzenia, co produkty pochodzące z globalnego rynku.
  • Żywność lokalna jest bardziej przyjazna środowisku, charakteryzuje się wysokim stopniem zróżnicowania, wynikającym z odmiennego klimatu, warunków naturalnych i sposobu uprawiania.
  • Lokalna żywność (locavore) wiąże się z transportem na małe odległości, dzięki temu jedzenie pokonuje mniejszą odległość zanim trafi na stół konsumenta. Kupujemy zatem świeże, smaczne produkty wiadomego pochodzenia, a przede wszystkim od polskiego wytwórcy!

Świat, w którym każdy ma dostęp do lokalnej żywności, to świat, w którym ludzie mają poczucie wspólnoty i kontaktu z naturą.
WiemCoJem.pl działa aktualnie na terenie Poznania, Warszawy i Wrocławia.

Więcej: WiemCoJem.pl

Kupuj świeże, lokalne produkty. Bądź Locavore!, 3.0 out of 5 based on 2 ratings