24.11
2014

Locavore – myśl globalnie, jedz lokalnie


Pojęcie locavore przywędrowało z Zachodu. Ten nieprzetłumaczalny termin oznacza osobę świadomie wybierającą żywność naturalną i produkowaną lokalnie.

DyniaW USA i zachodniej Europie działa coraz więcej społeczności locavores, a samo określenie zdobyło taką popularność, że w 2007 r. stało się „słowem roku” amerykańskiego słownika Oxford. Czy w Polsce również można być locavore? Na pewno możemy powiedzieć, że moda na zdrową żywność zdążyła już zadomowić się w naszym kraju. Coraz chętniej sięgamy po produkty z etykietą „eko”. Przez targi zdrowej żywności, organizowane już nie tylko na miejskich bazarach, lecz także w największych centrach targowych i handlowych, przewijają się setki osób. To oczywiście bardzo pozytywne zjawisko, niemniej jednak moda ta niekoniecznie przekłada się na prawdziwy wzrost świadomości ekologicznej polskich konsumentów.

„Eko” nie zawsze znaczy „zdrowo”

Sama nalepka „eko” nie zawsze oznacza produkt rzeczywiście zdrowszy – za to często droższy. Zdarza się też, że warzywa i owoce zakupione na bazarku są dostarczane przez tych samych producentów, którzy zaopatrują sieci supermarketów. Może się okazać, że apetyczne pomidory, cieszące oko na straganach malowniczego ryneczku, przyjechały tam z wielkiej plantacji lub giełdy na drugim końcu kraju. A przecież nawet żywność z certyfikowanej ekologicznej uprawy musi być odpowiednio zakonserwowana, aby bez szwanku przetrwać transport.

Locavore – im bliżej, tym lepiej

jabłkaKluczowe dla zrozumienia idei locavore jest pojęcie „żywnościokilometrów”. Im mniej kilometrów musi pokonać produkt, zanim trafi na nasze stoły, tym lepiej. Żywność od lokalnego producenta daje gwarancję świeżości – a przecież nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości truskawek prosto z krzaka nad importowanymi z Hiszpanii czy Egiptu. Jak więc dotrzeć do lokalnych producentów, aby zredukować „żywnościokilometry”, kiedy mieszkamy w centrum wielkiego miasta i nie mamy czasu odwiedzić lokalnych ekotargów? Warto wiedzieć, że dostarczaniem żywności wyprodukowanej za miedzą zajmują się odpowiednie portale, m.in. polski portal Wiemcojem.pl. Paradoksalnie więc z pomocą przychodzi jedno ze sztandarowych osiągnięć ery globalizacji, czyli Internet. Warto jednak spróbować – świeże produkty smakują jeszcze lepiej, gdy podczas jedzenia ma się świadomość współtworzenia tej oryginalnej społeczności.

Locavore - myśl globalnie, jedz lokalnie, 4.5 out of 5 based on 2 ratings