07.11
2018

Jesienne przetwory, które jeszcze zdążysz zrobić przed zimą


Z przetworami jednoznacznie kojarzą nam się miesiące letnie. W lipcu z kuchni unosi się słodki zapach truskawkowych konfitur, a sierpień sprzyja obfitości dojrzałych pomidorów. Wrzesień upływa na szarlotkach, jabłkowych musach i gruszkowych kompotach, a październik to czas kiszenia kapusty. Czy na tym kończy się sezon domowych zapraw? Niekoniecznie! Przed wami przepisy na jesienne przetwory, które jeszcze zdążycie zrobić przed zimą!

Kiszonki warzywne

Jedną z naszych narodowych kiszonek jest rozsławiona na cały świat kapusta kiszona – baza bigosu czy farszu do świątecznych pierogów lub krokietów. Powszechnie kisimy też ogórki i… na tym często koniec. Tymczasem paleta warzyw, zwłaszcza tych jesiennych, które nadają się do kiszenia, jest zaskakująco szeroka! Do kiszenia idealnie nadadzą się: kalafior, marchew, buraki, papryka, a nawet rzodkiewka i dynia, a samo wykonanie kiszonek jest banalnie proste. Bazowy przepis to warzywa naszego wyboru, umyte, pokrojone na kawałki umieszczone w dużym, czystym słoiku i zalewa, do wykonania której stosujemy 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Do tego przyprawy – czosnek, ziele angielskie, koper, chrzan czy pieprz ziarnisty. Smak kiszonej dyni z łatwością podkręcimy korą cynamonu, anyżem lub ziarnami kardamonu nadając jej korzenny jesienny aromat.

Sposób na zdrowie – domowe kiszonki z jesiennych warzyw i owoców

Dlaczego warto kisić? Kiszonki są niezwykle cennym źródłem bakterii probiotycznych, które mają niebagatelne znaczenie dla funkcjonowania naszego układu trawiennego, a bogactwo witaminy C wesprze odporność w czasie ponurych, zimowych miesięcy.

Cydr

Polska jest największym w Europie producentem jabłek. Jednak w tym roku sadowników dopadła prawdziwa, jabłkowa klęska urodzaju. Niektórzy z nich, przytłoczeni obfitością zbiorów otwierają bramy sadów i zapraszają do częstowania się jabłkami – za darmo lub za symboliczny grosz, byle tylko jabłka się nie zmarnowały. Jeśli nasza spiżarnia pęka już w szwach od jabłkowych kompotów, musów i konfitur, to dobrym sposobem na zagospodarowanie owoców będzie cydr. To smaczny i prosty do wykonania napój, który trafi w gusta tych, którzy preferują lekkie napoje o niewielkiej zawartości alkoholu, ale nie przepadają za typową dla piwa goryczką.

Jabłka obrodziły! Poznaj najlepszy przepis na domowy cydr

Przetwory z głogu i dzikiej róży

Listopad to idealny czas na zbiory głogu i dzikiej róży, które smakują najlepiej po jesiennych przymrozkach. Głóg słynie ze swoich właściwości uspokajających, przeciwmiażdżycowych, obniżających ciśnienie tętnicze krwi i wzmacniających serce. Za to owoce dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminy C. Głóg i dzika róża znakomicie odnajdują się w formie herbatek i nalewek, a dla cierpliwych dobrym pomysłem na zachowanie prozdrowotnych właściwości owoców będzie zrobienie z nich dżemu. My proponujemy połączenie cudownych właściwości leczniczych głogu i dzikiej róży w postaci nalewki. Własnoręcznie wykonana nalewka może być też wspaniałym prezentem świątecznym dla babć i dziadków, którzy z pewnością docenią jej kojący wpływ na układ krążenia.

Rubinowa nalewka Kuby dla serca – prosto z lasu!

Pigwa na przeziębienie

Gdy dopada nas przeziębienie odruchowo sięgamy po herbatę z cytryną. Tymczasem, w naszych ogrodach, na wyciągnięcie ręki mamy owoc, który w witaminę C jest kilkukrotnie bardziej zasobny. Mowa o pigwie. Owoce pigwy dojrzewają późno, a ze względu na kwaśny smak, w surowej postaci nie mają wielu miłośników. Żeby wydobyć z pigwy to, co najlepsze, warto zrobić sok.

Do wykonania soku z pigwy potrzebujesz:

1 kg pigwy

40 dkg cukru

kawałka korzenia imbiru

Pigwę i imbir pokrój na plasterki i umieść w dużym słoju przesypując cukrem. Przykryj gazą i odstaw na kilka dni. W tym czasie pigwa puści sok, który należy odlać. Sok możesz zapasteryzować w słoikach lub trzymać w lodówce do 7 dni. Tak przygotowany syrop dolewaj do herbaty by wzmocnić odporność przed zimą.

Jedzenie, które leczy cz. 45 Pigwa