21.03
2013

Sekrety Vegety


Bardzo często używaną przyprawą w domach jest Vegeta lub jej tańsze odpowiedniki. Zazwyczaj automatycznie sięgamy po nią i dodajemy do wszystkiego: zup, sosów czy też mięs. Używamy jej, bo nadaje potrawom bardziej wyrazisty smak. Niestety nie zastanawiamy się, z czego składa się ta popularna przyprawa.

Czym tak naprawdę jest Vegeta firmy Podravka? Głównie jest to sól połączona z suszonymi warzywami (15,5%), takimi jak: marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki. Aby smak potraw był bardziej wyraźny na liście składników znajduje się glutaminian sodu oraz inozynian disodowy. Dodatkowo cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana i ryboflawina jako barwnik.
W składzie tańszego zamiennika Vegety, czyli Kucharka również dominuje sól. Tylko 15,2% stanowią suszone warzywa, czyli marchew, pasternak, cebula, seler, natka pietruszki, por, kapusta, korzeń pietruszki, pomidor, papryka i czosnek. Również wzmacniacze smaku i zapachu. Dla ładnej barwy potraw ryboflawina, a dla mocniejszego smaku pieprz czarny.
A czym są Ziarenka smaku Winiary? Głównie stanowi je sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotydy disodowe (E 635), czyli dobrze znana mieszanina soli disodowych kwasów inozylowego i guanozylowego. Na liście składników następny jest cukier i dopiero po nim są warzywa suszone. Oprócz tego olej roślinny, koncentrat czosnku, przyprawy, aromat oraz ryboflawina. Niestety rewelacji nie ma.
W sklepach pojawiła się Vegeta Natur, która na pierwszy rzut oka nie zawiera wzmacniaczy smaku i zapachu. Składa się z soli, suszonych warzyw 30% (marchew, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, por, papryka, natka pietruszki, czosnek), cukru, ekstraktu drożdżowego, przypraw (pieprz czarny, kurkuma, koper). Barwę i aromat nadaje kurkuma, a smak i zapach suszone warzywa, przyprawy i tajemniczy ekstrakt drożdżowy. Ekstrakty drożdżowe są powszechnie stosowane jako substancje aromatyzujące i wzmacniające smak produktów spożywczych.

Kodeks Chemii Żywności (The Food Chemical Codex) definiuje ekstrakty drożdżowe jako produkty składające się z rozpuszczalnych w wodzie składników komórek drożdżowych, przede wszystkim aminokwasów, peptydów, węglowodanów i soli. Ekstrakty drożdżowe podstawowe wnoszą do potraw charakterystyczną nutę mięsną, natomiast ekstrakty drożdżowe smakowe mogą wzbogacić produkt również w inne smaki np. kurczaka, wołowiny, grzybów leśnych.

W przypadku, gdy nie potrafimy obyć się bez Vegety, najlepiej jest przygotować ją samemu w domu. A oto przykładowy skład domowej przyprawy:
• 100 g suszonej włoszczyzny (marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, pasternak),
• 4 łyżeczki soli,
• 1 łyżeczka kurkumy (to ona daje żółtą barwę),
• 1 łyżeczka słodkiej papryki,
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
• 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
• 1 łyżeczka granulowanej cebuli,
• 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub lubczyku.
Pamiętajmy o tym, że prawdziwego smaku i aromatu nadają świeże albo suszone zioła, dlatego nie bójmy się ich używać!

Sekrety Vegety, 3.8 out of 5 based on 4 ratings

mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka UR w Krakowie. Współautorka bloga o tematyce żywnościowej oraz racjonalnego odżywiania: Odżywianie od kuchni. Uwielbia gotować, czytać, podróżować i odpoczywać ze swoim kotem. Interesuje się nowinkami dotyczącymi żywności oraz fotografią. Obecnie mieszka w Hiszpanii i poznaje tamtejszy język, kulturę oraz kuchnię.