19.12
2012

Święta w stylu Slow Food – smakołyki ajurwedyjskie cz.I


Jedzenie to nic innego jak zmysłowa przyjemność. Potrawy ajurwedyjskie to subtelne połączenie składników tak, aby wydobyć pełnię ich smaków i zapachów. Kuchnia zgodna z zasadami ajurwedy wpisuje się w coraz popularniejszy ostatnio nurt Slow Food. Zdrowe, właściwie skomponowane potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania –  oto główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.

Ajurweda jest starohinduską sztuką zachowania zdrowia i urody, liczącą ponad pięć tysięcy lat. Ma na celu nie tylko zapobieganie chorobom, ale przede wszystkim promowanie naturalnego piękna i świadomego życia. Traktuje każdego człowieka holistycznie, jako całość – jedność ciała i umysłu. Ajurweda naucza, że podstawą wszystkich rzeczy jest pięć elementów: eter (przestrzeń), powietrze, ogień, woda i ziemia. Każdy człowiek jest unikalną mieszanką poszczególnych elementów, a jego fizyczna, psychiczna i duchowa konstrukcja jest zdeterminowana przez działanie tych żywiołów.

Właściwy sposób odżywiania jest podstawą zdrowia. Ajurweda uświadamia nam, jak łatwo jest odżywiać się w sposób zdrowy i mądry, wydobywając przy tym całe bogactwo smaków. W ajurwedzie każdy posiłek jest świętem dla wszystkich zmysłów. Doskonałość przepisów ajurwedyjskich zostaje osiągnięta wówczas, kiedy zostaje zachowany ich egzotyczny smak, zapach, konsystencja i kolor. Kiedy po raz pierwszy próbujemy potraw ajurwedyjskich, odkrywamy pełnię smaków i prawdziwą satysfakcję płynącą z jedzenia. Warto sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować niezależnie od miejsca zamieszkania, wykorzystując produkty regionalne, sezonowe, pochodzące z naszego otoczenia. Mimo że wywodzi się z Indii, cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Ajurwedyjskie przepisy, z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają niezwykłą różnorodność. Są przy tym łatwe i zdrowe, i – co chyba najważniejsze – opierają się na bazie składników łatwo dostępnych w Polsce.

Zbliżające się Święta to czas, kiedy możemy rozpieszczać siebie, swoją rodzinę i przyjaciół. Zabawmy się w poznawanie smaków i odkrywanie bogactwa zapachów, przypraw i aromatów. Przenieśmy się w świat potraw pachnących orientem.

Zamiast tradycyjnych pierniczków, makowca i sernika, proponuję dziś przepis na delicje z suszonych śliwek, a w następnym odcinku na bananowe muffinki oraz bakaliowo-sezamową słodycz.

Delicje z suszonych śliwek

Kompot z suszonych śliwek do tradycyjne danie wigilijne. Jeśli masz w domu więcej suszonych śliwek, wypróbuj przepis na ajurwedyjskie batoniki śliwkowe. Smakują wybornie z dodatkiem gorącej, aromatycznej herbaty. Są dobrym pomysłem na słodkie, świąteczne śniadanie. Ale możesz się nimi delektować o każdej porze dnia. Suszone śliwki mają działanie oczyszczające i rozgrzewające. Cynamon, ziele angielskie, ekstrakt migdałowy i łagodny zapach śliwek tworzą niezwykłą mieszankę aromatów, które jeszcze długo unoszą się w całym domu.

Czas przygotowania: 1 godzina

Z jednej porcji możesz zrobić 24 batoniki (o wielkości 3,5 cm).

Składniki:

2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)

1 szklanka soku jabłkowego

1/3 szklanki wody

½ łyżeczki cynamonu

¼ szklanki ziela angielskiego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)

1 szklanka mąki jęczmiennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka masła ghee

¾ szklanki wody

Nagrzej piekarnik do 175◦. Na patelni gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20-30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. Zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść, ale nie zniechęcaj się. Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 x 20 cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, aby masa dobrze się ułożyła. Posyp cynamonem. Piecz przez 12-20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. Zamiast skórki z limonki, możesz przystroić ciasto także plasterkami limonki lub cytryny. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistą dekorację. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj.

Smacznego!

Tekst: Agnieszka Cygan
Inspiracją do napisania artykułu stała się publikacja “Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać”, autorstwa Amadei Morningstar i Urmili Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, łatwych w przygotowaniu przepisów, które wzbogacą Twoje
codzienne menu.

a-ajurweda.pl “Wszystko o ajurwedzie” to serwis informacyjny, wydawnictwo, katalog firm i sklep internetowy, który powstał z myślą o wszystkich tych, którzy zainteresowani są zachowaniem zdrowia, energii i witalności przez długie lata.

Święta w stylu Slow Food - smakołyki ajurwedyjskie cz.I, 5.0 out of 5 based on 1 rating