07.10
2014

Wieś dla miasta, miasto dla wsi. Nowy numer “Zielonego Miasta”


Do najnowszego numeru “Zielonego miasta” powinni zajrzeć szczególnie ci, którzy poszukują zdrowej, lokalnej i ekologicznej żywności w mieście. Aktualne wydanie magazynu poświęcone jest Wspólnej Polityce Rolnej i zasadom jej funkcjonowania w latach 2014–20, a także temu, co pozwala europejskiemu rolnictwu stawać się bardziej ekologicznym, sprawiedliwszym społeczne i innowacyjnym: rosnącemu zapotrzebowaniu europejskich mieszczuchów na pełnowartościową żywność i ekologiczne produkty. Ten trend nie omija Polski.

zielone miastoJak przekonuje minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, Polska może się stać „zagłębiem” ekologicznej żywności. W podobnym duchu wypowiadają się znani warszawscy restauratorzy: Wojciech Modest Amaro i Agnieszka Kręglicka, którzy swoją pasję – zamiłowanie do dobrego jedzenia – chcą uczynić zjawiskiem narodowym. W dużych miastach, takich jak Warszawa, Gdańsk, Wrocław czy Kraków, coraz więcej świadomych konsumentów wprawia w ruch różnorodne ekoinicjatywy: kooperatywy spożywcze grupujące miejskich konsumentów i zaufanych producentów, ruch slow-food i biobazary. Powstają społeczności miejskie wspierające grupy rolników i systematycznie kupujące od nich produkty. To tzw. Rolnictwo Wspierane przez Społeczność.

Dobra żywność to dobra jakość naszego życia, w mieście i na wsi. Warto ją wspierać.

Przeczytaj on line: issuu.com

Więcej: zielonemiasto.org