16.10
2019

“Wykorzystuję, nie marnuję” – premiera na rynku wydawniczym


Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu.

Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy  i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Znajdziemy tu również przepisy na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować.

„Wykorzystuję, nie marnuję” to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby wprowadzić pozytywne dla siebie oraz dla środowiska zmiany w  swoim życiu. Planer został podzielony na cztery części zgodnie z porami roku, by jeszcze lepiej odpowiadać indywidualnym potrzebom. Możesz zacząć go uzupełniać, kiedy tylko chcesz!

„Żyjemy w niezwykle ciekawych czasach. Doprowadziliśmy do sytu­acji, kiedy sklepowe półki uginają się od ilości towaru, a na dobre jedze­nie musimy polować. Tymczasem wystarczy zatrzymać się na chwilę, pomyśleć i dokładnie to wszystko zaplanować. Niech ta mądra i tak bardzo potrzebna książka będzie twoją przyjaciółką, przewodniczką na drodze do bardziej świadomego życia. W trosce o przyszłość planety, zdrowie twoje i tych, których kochasz.” Agnieszka Cegielska, autorka książek Naturalnie

„Książek na ten temat nigdy za wiele! Zwłaszcza kiedy piszą je tacy specjali­ści i pionierzy jak Sylwia Majcher i kiedy wartościowe treści są przedstawio­ne w ładnej wizualnie i lekkostrawnej formule. Niby wiemy, jak być eko, ale w zalewie codziennych informacji łatwo się zapomnieć i pogubić. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką coś, co nam o tym przypomni. Pamiętajmy: każdy, nawet najmniejszy krok się liczy!” Areta Szpura, autorka książki Jak uratować świat?

Sylwia Majcher, dziennikarka, autorka książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku, repor­taży i wywiadów kulinarnych. Absolwent­ka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warszta­ty poświęcone niemarnowaniu jedzenia i ekologii. Współtwórczyni i ambasadorka pierwszej w Polsce kampanii edukacyjnej #wroclawniemarnuje. Mama Nadii i Paw­ła, na których z sukcesami testuje swoje nie­oczywiste przepisy i którym uświadamia, jaki sens ma segregacja śmieci. Namawia do picia kranówki, zakupów bez plastiku, przywraca właściwe miejsce resztkom, stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Inspiracji szuka na lokalnych targach i ba­zarach. Na balkonie hoduje pomidory i ja­dalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.