UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Orkisz: starożytne źródło siły i zdrowia

Na fali współczesnych trendów, promujących tradycyjne metody wytwarzania żywności oraz przywracanie do życia dawno zapomnianych gatunków, pszenica orkisz robi zawrotną karierę.

Całkiem słusznie, gdyż lista zalet tego starożytnego zboża jest imponująca.
Jeszcze do niedawna prawie zapomniany, orkisz znany był ponoć już w Mezopotamii. Wspominają o nim teksty biblijne, zaś za czasów Cesarstwa Rzymskiego żywili się nim gladiatorzy i zawodnicy igrzysk, uważany był bowiem za pokarm dający wyjątkową siłę. W XII wieku cudowne właściwości Triticum spelta (łac.) rozpropagowała Św. Hildegarda z Bingen, wizjonerka i uzdrowicielka, której naturalne metody leczenia powracają obecnie do łask. W medycynie Hildegardy orkisz występuje jako najlepsze ze wszystkich zbóż, bogate źródło składników odżywczych i leczniczych. Według mniszki spożycie orkiszu rozgrzewa i wzmacnia mięśnie, daje też “szczęśliwy umysł i pogodną duszę“, czyli zwyczajnie poprawia nastrój.

Dziś pszenicy orkisz uprawia się coraz więcej, głównie dzięki rozwojowi rolnictwa ekologicznego. To zboże idealne dla tego typu upraw, odporne na choroby i zmienne warunki atmosferyczne. Rośnie nawet na ubogich glebach i nie wymaga wspomagania środkami chemicznymi. Nadmierne nawożenie wpływa wręcz niekorzystnie na rozwój rośliny i daje w rezultacie niższe plony. Gruba łuska chroni ziarno przed zanieczyszczeniami i wszelkim szkodliwym wpływem z zewnątrz. To w ziarnie wewnętrznym właśnie, a nie w łusce, jak w przypadku większości zbóż, zawarte jest największe dobro orkiszu.

Naturalne lekarstwo

Naukowcy badający dobroczynne działanie pszenicy orkisz odkryli w dojrzałych ziarnach obecność naturalnego antybiotyku, rodanidu. Rodanid jest substancją biologicznie czynną, występującą w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Chroni dzieci karmione piersią przed zakażeniami, wspomaga układ odpornościowy, procesy krwiotwórcze oraz przyrost ciała. Między innymi dlatego lekarze polecają dietę orkiszową osobom w okresie rekonwalescencji po przewlekłych chorobach, zawale serca, osobom osłabionym, niedożywionym i chorowitym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji