UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa

Doskonała rozgrzewająca zupa, która zapewnia energię na cały dzień!

Przepis pochodzi z książki “Filozofia zdrowia” Anny Ciesielskiej:

  • smak gorzki (OGIEŃ) – do ok.1,5 l wrzącej wody dodać:
  • smak gorzki (OGIEŃ) – szczyptę kurkumy,
  • smak słodki (ZIEMIA) – 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • smak ostry (METAL) – 3 łyżki płatków owsianych,
  • smak ostry (METAL) – pół łyżeczki suszonego imbiru,
  • smak słony (WODA) – sól do smaku

Gotować ok. 30min, a potem dodać:

  • smak kwaśny (DRZEWO) – łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko,
  • smak gorzki (OGIEŃ) – wrzącą wodę, jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy,
  • smak gorzki (OGIEŃ) – 5 orzechów włoskich pokrojonych (lub garść migdałów)
  • smak słodki (ZIEMIA) – garść rodzynek (lub innych owoców suszonych, jagód goji, itp.)

Gotować ok. 10min, a potem dodać:

  • smak słodki (ZIEMIA) – masło i miód do smaku

Gotować 1 minutę.
Zupę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem.
Oprócz wymienionych kasz można stosować zamiennie kaszę kukurydzianą (sł), płatki pszenne (k) i płatki jęczmienne (o).

Przepis wypróbowała, a zupę skonsumowała:
Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

0 comments
  1. MrJUVE

    Kapitalna jest ta zupa. Zdecydowanie polecam, szczególnie tym, którzy mają problemy z jedzeniem śniadań. Ja wraz z moją żoną jemy ją już od ponad czterech lat – regularnie (właściwie codziennie). Ona naprawdę się nie nudzi tymbardziej, że można “tasować” składnikami :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji