UlicaEkologiczna.pl
Zdrowy tryb życia

Startuje BioBazar!

Już 27 listopada 2010 rusza BioBazar, pierwszy w Warszawie targ ekologiczny, na którym bezpośrednio od producentów nabędziemy między innymi świeże owoce i warzywa, nabiał, pieczywo, przetwory, drób i mięso, a wszystko to opatrzone certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego. Przy okazji zakupów będzie można również uzupełnić wiedzę. Obecni na miejscu specjaliści udzielą szczegółowych informacji na temat certyfikatów ekologicznych, zalet żywności organicznej, a także pozyskiwania środków unijnych na produkcję ekologiczną i jej promocję.
Ponadto w okresie przedświątecznym na targu pojawią się ekologiczne choinki z certyfiaktem FSC (Forest Stewardship Counsil), świadczącym, iż drzewa pochodzą z upraw respektujących zasady ochrony przyrody i społeczności lokalnych. A dla dzieci pod choinkę kupimy ekologiczne zabawki.

Pomysł zrodził się, kiedy oglądaliśmy film “Co z tą żywnością organiczną?” Shelley Rogers. – mówi Katarzyna Wieczorek, marketing manager BioBazaru. – Stworzyć w Warszawie miejsce, gdzie przyjadą ekologiczni rolnicy z całej okolicy i sprzedadzą owoce swojej pracy konsumentowi – mieszkańcowi stolicy, który żywność zna w zasadzie tylko z supermarketu, nie wie, skąd pochodzi, czym była pryskana, gdzie hodowana… Dać szansę mieszczuchom, by bezpośrednio u rolnika dowiedzieli się, jak hodowana jest np. marchewka, kiedy jest najlepsza, a kiedy jej nie kupować, bo jeszcze nie sezon.

BioBazar zagości na terenie dawnej fabryki Norblin w Warszawie przy ul. Żelaznej 51/53.
Sprzedaż planowana jest w każdą sobotę przedświąteczną od 27 listopada w godzinach 8-17.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji