UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Placki à la ciasto marchewkowe

Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo i racjonalnie, możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa. Naprawdę warto!

Placki à la ciasto marchewkowe

  • 1 1/4 szklanki drobnej mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), ewentualnie zwykłego proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatałowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 2 szklanki drobno tartej marchewki

Do podania: płynny miód, syrop klonowy lub masełko miodowo-cynamonowe (przepis poniżej)
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy, w mniejszej cukier, maślankę, olej, aromat i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko.
Dodajemy marchewkę i orzechy, znów mieszamy krótko, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasta nie należy mieszać zbyt dokładnie, bo straci puszystość.
Na rozgrzaną patelnię Green Pan (lub inną nie przywierającą) nakładamy porcje ciasta i rozprowadzając je spodem łyżki formujemy cienkie placki (zbyt grube mogą pozostać surowe w środku). Placki smażymy na małym ogniu aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewracamy i rumienimy z drugiej strony. Podajemy polane miodem lub syropem klonowym, z porcja masełka miodowo-cynamonowego, lub kremowym serkiem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Masełko miodowo-cynamonowe

  • 100 gr miękkiego masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki ucieramy łyżką lub w malakserze. Przechowujemy w lodówce.
Partnerem cyklu jest Organic Farma Zdrowia – pierwsza i największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z ekologiczną żywnością, kosmetykami i środkami czyszcząco-piorącymi. Produkty sprzedawane w sklepach zostały wytworzone bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Nie zawierają chemicznych środków konserwujących.
Poza certyfikowaną żywnością ekologiczną delikatesy posiadają bogatą ofertę produktów dla wegan, wegetarian, diabetyków, alergików, a także osób stosujących różnego rodzaju diety: bezmięsne, bezglutenowe, bezmleczne, makrobiotyczne i inne. Do asortymentu delikatesów Organic, dołączyły również patelnie firmy GreenPan.
Więcej informacji na stronie: www.organicmarket.pl

0 comments
  1. camellia

    Najlepsze danie z marchewką w roli głównej jakie kiedykolwiek jadłam, smak marchewki jest równoważony w tych placuszkach przez inne składniki dzięki czemu nie ma efektu “pastewnego”smaku. W połączeniu z masełkiem cynamonowym placuszki pachną i smakują rozpustnie dobrze 🙂 Orzechy włoskie są o niebo lepsze po uprażeniu także nie warto opuszczać tego kroku.

  2. ancia

    Zrobiłam i uważam że są bardzo dobre ale za słodkie, proponuje 1/6 szklanki brązowego cukru, 1/3 łyżeczki soli, ciut więcej maślanki i dodanie łyżki miodu, fajnie byłby też dodać łyżkę gęstego siadłego mleka żeby to nie było takie mdłe, oczywiscie ciut wiecej gałki i ja bym dodała szafranu i danie masterchef gotowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji