UlicaEkologiczna.pl
Zdrowe przepisy

Placki z dzikiego ryżu

Wykwintne, smaczne i bardzo zdrowe – w sam raz na lekki lunch przed świątecznymi zmaganiami.

Placki z dzikiego ryżu

porcja dla 3-4 osób

  • 2 szklanki dzikiego ryżu, ugotowanego
  • 2 duże lub 3 małe jajka dobrej jakości (od kur z wolnego wybiegu)
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej (może być również pszenna razowa)
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • sół i pieprz do smaku

Aby otrzymać 2 szklanki gotowanego, ⅔ szklanki dzikiego ryżu należy zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 min. Jajka lekko ubić i wymieszać z ryżem.

Dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Patelnię nieprzywierającą rozgrzać i, o ile to konieczne, spryskać odrobiną oleju. Na patelnię nakładać po łyżce masy, formując dość cienkie placuszki. Smażyć z dwóch stron aż ładnie się przyrumienią. Placki można polać ulubionym sosem, podać z duszonymi warzywami lub samą kwaśną śmietaną. W mojej wersji wystąpiły w akompaniamencie pieczarek, kiełków brokuła i kleksa śmietany:
Pieczarki smażone z kiełkami

  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • szczypta kurkumy
  • mała szczypta asafetydy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 gr pieczarek
  • 2 łyżki ulubionych kiełków
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sół i pieprz do smaku

Pieczarki opłukać i pokroić na ćwiartki lub grube plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić przyprawy i chwilę smażyć. Dodać pieczarki i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu odparuje. Wrzucić kiełki oraz czosnek niedźwiedzi i smażyć jeszcze krótką chwilę, cały czas mieszając. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wybór redakcji