05.02
2015

Pączki z ziemniaków na Tłusty Czwartek


Zaskakujące, ale pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zrób z nami na Tłusty Czwartek pączki z ziemniaków!

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g masła
  • ulubione nadzienie

Przygotowanie:

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przetrzyj przez sito i zostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj pokruszone drożdże i wsyp cukier. Ucieraj aż ciasto lekko pociemnieje i drożdże się rozpuszczą. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie mąkę. Do wyrobionego ciasta wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj następne 5 minut.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie od wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki ciasta i formuj je w pączki zawijając je do środka jak pakunek. Odkładaj zawinięciem do dołu i pozostaw na pół godziny.

Po tym czasie smaż w oleju w temperaturze ok.180 stopni. Po usmażeniu pączki układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki wypełnij ulubionym nadzieniem, oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Smacznego!