16.05
2016

Za nami weekend kawowy Fairtrade


Od Nowej Zelandii po Polskę, od RPA po Hiszpanię – między 13. a 15. maja br. kawosze z ponad 15 państw świata symbolicznie połączyli siły w ramach akcji World Fairtrade Challenge, wypijając w sumie ponad 5 milionów filiżanek kawy Fairtrade. Celem akcji było zamanifestowanie solidarności z rolnikami uprawiającymi kawę w krajach globalnego Południa, którzy zmagają się ze skutkami zmian klimatu.

bg-header-subpage

Zmiany klimatu odciskają swe piętno na pracy i życiu milionów drobnych producentów kawy, którzy najbardziej odczuwają skutki anomalii pogodowych, suszy, powodzi oraz pojawiania się nowych szkodników i chorób roślin. Nagłe zmiany pogody znacznie utrudniają uprawę i zbiór plonów, ponieważ kawowce są niezwykle wrażliwe na zmiany temperatury. Rolnikom na całym świecie coraz trudniej jest wyprodukować i sprzedać wystarczającą ilość kawy, aby zapewnić utrzymanie sobie i swoim rodzinom. – My, producenci, jesteśmy pierwszym ogniwem łańcucha oplatającego całą Ziemię. To my najdotkliwiej odczuwamy skutki zmian klimatu i dźwigamy na swoich barkach ich ciężar, przy znikomej pomocy z zewnątrz. To po prostu niesprawiedliwe – mówi Bayardo Betanco, rolnik zrzeszony w spółdzielni producentów kawy Fairtrade PRODECOOP
z Nikaragui.

Ogromne zainteresowanie akcją World Fairtrade Challenge to wyraźny sygnał, że kawoszom nie jest obojętny los drobnych rolników – powiedział Zbigniew Szalbot, członek Zarządu Fundacji „Koalicja Sprawiedliwego Handlu” – Fairtrade Polska. Udział w akcji zadeklarowali uczniowie, studenci, pracownicy firm, sklepikarze, właściciele kawiarni, a nawet sami producenci kawy. Wiek, pozycja społeczna czy zajmowane stanowisko są tutaj bez znaczenia. W ten sposób wysyłamy władzom lokalnym i centralnym sygnał, iż uważamy Fairtrade za skuteczny sposób wspierania drobnych producentów kawy w zmaganiach ze skutkami zmian klimatu.

wfc_about_prod_right_b798n

W akcję World Fairtrade Challenge włączyły się między innymi punkty gastronomiczne Stop Cafe na stacjach ORLEN, oferujące kawę Fairtrade w ciągłej sprzedaży.

Fairtrade wspiera rolników produkujących kawę, oferując dostęp do fachowej wiedzy rolniczej i funduszy umożliwiających skuteczne przystosowywanie produkcji w celu minimalizowania negatywnych skutków zmian klimatu. W systemie Fairtrade zrzeszonych jest ponad 800 tysięcy rolników z 30 państw świata. W latach 2013-20144 suma środków wypłaconych w ramach premii Fairtrade, czyli specjalnych dodatków do pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży plonów, wyniosła równowartość ponad 49 mln euro. Środki otrzymywane w ramach premii rolnicy mogą przeznaczać na przykład na modernizację gospodarstw lub szkolenia podnoszące kompetencje zawodowe. Dostęp do wiedzy rolniczej umożliwia drobnym producentom przystosowywanie produkcji, tak aby ograniczać negatywne skutki zmian klimatu.

wfc_about_consumer_b798

Konsumenci na co dzień mogą okazywać wsparcie rolnikom w bardzo prosty i bezpośredni sposób: im więcej kawy sprzedawane jest na warunkach Fairtrade, tym większa korzyść dla drobnych producentów. Ogromna popularność World Fairtrade Challenge stanowi wyraźny dowód, że rolnicy zajmujący się uprawą kawy nie są osamotnieni w walce z negatywnymi skutkami zmian klimatu i mogą liczyć na wsparcie milionów konsumentów na całym świecie.

Więcej informacji na temat World Fairtrade Challenge można znaleźć w serwisie www.fairtradechallenge.org.

Tu zaś znajdziecie informacje o tym, w jaki sposób Fairtrade odpowiada na problem zmian klimatu: KLIK!