19.04
2019

Kiełki – wyhoduj sobie zdrowie na wiosnę


Za nami długie zimowe miesiące. Krótkie dni, niewiele słońca i chłód wdzierający się pod płaszcze. Spragnieni świeżej „zieleniny” chętnie sięgamy po nowalijki i kiełki, nie zdając sobie sprawy, że mogą być prawdziwą bombą – niestety nie witamin lecz… środków ochrony roślin.

Jak się przed tym ustrzec? Przede wszystkim wybierać sprawdzone, bezpieczne kiełki pochodzące z ekologicznych upraw, które nie są traktowane pestycydami – poznajcie kiełki marki Geo.

Moc kiełkujących nasion

Właśnie teraz, u progu wiosny, nasze zmęczone zimą ciała potrzebują wyjątkowego wsparcia i odżywienia. Prawdziwą bombą witaminową, którą możemy w ciągu kilku dni wyhodować na parapecie okiennym, są kiełki. Skąd bierze się ich moc? W trakcie procesu kiełkowania mobilizowane są najcenniejsze i najbardziej odżywcze, łatwo przyswajalne substancje, takie jak białka, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i cenne aminokwasy. Dodatkowo, kiełki są cennym źródłem błonnika, kwasu foliowego i antyoksydantów.Pozytywny wpływ kiełków na nasze zdrowie jest niepodważalny. Kiełki wspaniale odżywiają, pomagają utrzymać w ryzach poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie i wspierają kontrolowanie prawidłowego poziomu cholesterolu w krwi. Bogactwo substancji odżywczych wspomoże również układ immunologiczny, który w okresie przedwiośnia może być osłabiony.

Wyhoduj sobie zdrowie

Ogromną zaletą kiełków jest fakt, że bez trudu możemy je wyhodować samodzielnie. Dzięki temu mamy gwarancję ich świeżości i wysokiej jakości. Wybierając nasiona należy jednak zwrócić uwagę na ich jakość i źródło pochodzenia. Sięgając po nasiona pochodzące z rolnictwa ekologicznego mamy pewność, że pozyskiwane są z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Godne zaufania, ekologiczne i organiczne nasiona na kiełki znajdziemy pod marką GEO włoskiej firmy Bavicchi. Jakość nasion GEO poddawana jest kontroli i potwierdzana certyfikatem, co jest gwarancją, że wraz z kiełkami dostarczamy sobie maksimum zdrowia.

Jakie nasiona wybrać? Do hodowli kiełków znakomicie nadają się nasiona: roślin zielonych takich jak rukola, rzeżucha, koniczyna czy lucerna, roślin strączkowych takich jak soja, soczewica, fasola, groszek czy ciecierzyca, roślin oleistych takich jak len czy słonecznik a nawet zbóż takich jak pszenica, orkisz czy jęczmień.

W kiełkownicy lub w słoiku

Nasiona roślin przypominają trochę sprinterów gotowych do startu. Wystarczą świeża woda i światło, aby dać im sygnał do kiełkowania. Już po kilku dniach możemy się cieszyć świeżą porcją kiełków, które wzbogacą nasz posiłek solidną dawką zdrowia. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z kiełkami możemy spróbować metody kiełkowania w słoiku nakrytym gazą lub słoiku specjalnie dedykowanym kiełkowaniu, którego wieczko umożliwiające przepływ powietrza jest wielorazową alternatywą dla gazy.

Jeśli kiełki mają zagościć w naszym domu na stałe, warto zaopatrzyć się w profesjonalną wielopoziomową kiełkownicę – to funkcjonalne i praktyczne rozwiązanie, które umożliwi wyhodowanie dużej ilości kiełków naraz. Miłośnicy naturalnych materiałów również znajdą propozycję dla siebie – gliniana kiełkownica będzie nie tylko wspaniałą alternatywą dla plastiku, ale również estetyczną ozdobą każdej kuchni.


A tutaj możesz zobaczyć, jak Agnieszka Pocztarska, właścicielka serwisu ulicaekologiczna.pl zaczęła swoją przygodę z kiełkowaniem. To naprawdę dziecinnie proste :)


Wpis powstał we współpracy ze Drogerią Ekologiczną betterland.pl